Дани мађарске кухиње у Скореновцу

У Скореновцу, код Ковина, селу где претежно живе Мађари, организована је 17. пут традиционална гастрономска манифестација Дани мађарске кухиње. Око 60 учесника такмичило се у прављењу гулаша, а посетиоци су могли да пробају и купе и многобројне друге специјалитете.

Сваког октобра Скореновац је место одржавања чувене манифестације Дани мађарске кухиње. Прва асоцијација на то је свакако гулаш, пикантни и укусни специјалитет, којем посетиоци не могу да одоле.

“Свако има неку тајну, нешто дода, нешто одузме, али суштина је у луку и месу. Ми користимо свињско, али може и јунеће”, каже Лидија Бабарогић, учесница манифестације.

Ове године око 60 учесника такмичило се у прављењу гулаша, а међу њима су били и учесници из Мађарске и Румуније. Осим тога, пажњу су привукли и сухомеснати деликатеси.

“Печемо кобасице, праве мађарске и од специјалитета ту су џигерњаче, шваргле и наша позната месната сланина”, наводи Марија Пап, учесница манифестације.

У слатком „програму" мађарске кухиње главно место заузима куртош колач.

„Прави се од киселог теста, прво се навије на ваљак, па се умаче у шећер и онда уваља у различите укусе, зависи ко шта воли”, каже Мелинда Биро, учесница манифестације.

Скореновац посећују гости из окружења, али и из иностранства.

“Ја сам рођен овде. Био сам у Аустралији дуго година, али ово је дивно место, посебно кад је овакав дан, кад се кува, шире се мириси, тога нема нигде на свету. Вуче те да дођеш са пријатељима и породицом, јер дивно је окружење”, наводи Шандор Биро, учесник манифестације.

Организатори већ 17 година спремају ову манифестацију.

“Сваке године је све популарније и познатије и ове године се десило да нисмо могли све заинтересоване да прихватимо”, каже Ерно Дани, организатор манифестације.

“Кувари долази из наших села, али и из побратимљених места из Мађарске одакле нам долази 8 екипа”, наводи Тивадор Богош, председник МЗ Скореновац.

Боје, мириси, укуси, позитивна и весела атмосфера, разлози су да и следеће године посетите ову манифестацију.

четвртак, 16. октобар 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом