Дани мађарске кухиње у Скореновцу
У Скореновцу, код Ковина, селу где претежно живе Мађари, организована је 17. пут традиционална гастрономска манифестација Дани мађарске кухиње. Око 60 учесника такмичило се у прављењу гулаша, а посетиоци су могли да пробају и купе и многобројне друге специјалитете.
Сваког октобра Скореновац је место одржавања чувене манифестације Дани мађарске кухиње. Прва асоцијација на то је свакако гулаш, пикантни и укусни специјалитет, којем посетиоци не могу да одоле.
“Свако има неку тајну, нешто дода, нешто одузме, али суштина је у луку и месу. Ми користимо свињско, али може и јунеће”, каже Лидија Бабарогић, учесница манифестације.
Ове године око 60 учесника такмичило се у прављењу гулаша, а међу њима су били и учесници из Мађарске и Румуније. Осим тога, пажњу су привукли и сухомеснати деликатеси.
“Печемо кобасице, праве мађарске и од специјалитета ту су џигерњаче, шваргле и наша позната месната сланина”, наводи Марија Пап, учесница манифестације.
У слатком „програму" мађарске кухиње главно место заузима куртош колач.
„Прави се од киселог теста, прво се навије на ваљак, па се умаче у шећер и онда уваља у различите укусе, зависи ко шта воли”, каже Мелинда Биро, учесница манифестације.
Скореновац посећују гости из окружења, али и из иностранства.
“Ја сам рођен овде. Био сам у Аустралији дуго година, али ово је дивно место, посебно кад је овакав дан, кад се кува, шире се мириси, тога нема нигде на свету. Вуче те да дођеш са пријатељима и породицом, јер дивно је окружење”, наводи Шандор Биро, учесник манифестације.
Организатори већ 17 година спремају ову манифестацију.
“Сваке године је све популарније и познатије и ове године се десило да нисмо могли све заинтересоване да прихватимо”, каже Ерно Дани, организатор манифестације.
“Кувари долази из наших села, али и из побратимљених места из Мађарске одакле нам долази 8 екипа”, наводи Тивадор Богош, председник МЗ Скореновац.
Боје, мириси, укуси, позитивна и весела атмосфера, разлози су да и следеће године посетите ову манифестацију.
Коментари