Читај ми!

О генетици код житарица на "Данима поља"

Приноси на њивама не зависе само од временских услова и технологије рада, већ и од правилног избора сорти и хибрида, од којих свака има свој генетски потенцијал. Kако се различите сорте понашају у реалним условима производње, приказује се ових дана на "Данима поља" који се организују на више локација у Србији.

Селекцијом и генетиком дошло се до бујнијег усева уљане репице. Више грана значи и више рода. Тотпал, пољопривредник из Старе Моравице, спојио је науку и праксу. Поштовао је потребе хибрида, али је сејао мање биљака по хектару.

Тамаш Тотпал, пољопривредник из Старе Моравице, каже: "Ако је много густо сејемо, онда нема бочне гране. Морамо да знамо да бочне гране знају да роде, и то је најчудније, роде и на једну и на другу страну, што нисам видео за двадесет пет година колико се бавим овим послом.

Новости у генетском потенцијалу најбоље се сагледају на "Данима поља". У Kикинди је представљена 61 сорта пшенице, од чега 11 нових.

Зоран Симић, ПСС Kикинда, додаје: "Температуре првих неколико дана јуна месеца су практично скратиле вегетацију за пет до десет дана, и сад ћемо видети како ће која генетика, како ће која сорта реаговати у оваквим условима."

Произвођачи не треба да гаје само једну сорту, већ да расподеле ризик и када је генетски потенцијал у питању.

Горан Ерор, пољопривредник из Ривице, наводи: "Неопходно је да се сваке године у производњу уведе по нека нова сорта. Из простог разлога што су климатски услови такви какви су, из простог разлога што смо често изложени разним неповољним ситуацијама и да бисмо видели како са развојем генетике може доћи до повећања приноса."

За разлику од уљане репице, код пшенице научници теже да створе биљке нижег раста.

Владан Пешић, са Пољопривредног факултета у Београду, објашњава: "Ако говоримо о класичној генетици и оплемењивању, првенствено се иде на полупатуљасте и патуљасте са делимично дужим класом и већим бројем класака. Оно што је најважније је да буде задовољавајући квалитет, однос глиадина и глутамина у корист добрих пекарских особина."

У агроекономској 2024/25 години на нашем тржишту је атестирано и на њивама се може наћи 129 сорти пшенице, 54 сорте јечма и 50 сорти уљане репице.

 

 

понедељак, 16. јун 2025.
26° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом