четвртак, 12.12.2024, 14:40 -> 16:08
Извор: РТС
Аутор: Весна Лазић
Да ли је на трпезема чешће домаћи или пасуљ из увоза?
Пасуљ је намирница која се зими, посебно у дане поста, чешће налази на трпезама. Цена килограма пасуља на пијацама у Србији је од 350 до 600 динара, колико кошта у Београду, а свуда се углавном продаје пасуљ из увоза.
На јагодинској зеленој пијаци на неколико тезги пасуљ се продаје по прошлогодишњим ценама. Градиштанац, шарени или тетовац кошта од 350 до 400 динара за килограм. Продаја кажу иде добро.
„Купују за целу зиму рецимо по 5 кг, по 2-3, све зависи“, каже Наташа Митковић, из Јагодине. На питање одакле најчешће долази пасуљ, са којих подручја, одговара: „Ја мислим да је из Киргистана, тако пише на етикети“. Додаје да домаћег пасуља уопште нема. На констатацију да га је раније свако сеоско домаћинство имало, истиче: „Раније је народ радио, копао, сад то нико неће да ради, млади то неће да раде."
„Пасуљ је из увоза 400 динара килограм, сви продају пасуљ из увоза“, каже и Љиљана Урошевић, из Јагодине. Потврђује да домаћег пасуља нема.
На пијаци у Прокупљу на тезгама је пасуљ из Лесковца. Већа је потражња, али кажу цене овог поврћа које је неизоставно у нашој националној кухињи, нису мењали.
„Тренутна цена пасуља шареног и тетовца је 450 још увек, цену нисмо подизали, чак штавише, ако муштерија купи више ми знамо и да спустимо цену. Јесте већа потражња, али не би било фер да се цена подигне сада када су пости", сматра Виолета Јовановић, из Прокупља.
Зоран Ђурић, из Прокупља каже да купује искључиво код ње. Задовољан је квалитетом: „Чист је, сладак, задовољан сам у потпуности."
Да је домаћи пасуљ бољи од увозног потврђују и професионални кувари.
„Наш пасуљ је мекши, лепши за разлику од увозног који је тврђи доста и с тим се и теже кува и много је тежи за обраду и за спремање док је наш наравно зна се бољи увек у сваком случају", наглашава кувар Владимир Миленковић.
Пасуљ као намирница изузетно је здрав, а његовом употребом надокнађује се недостатак беланчевина током поста или у вегетаријанској кухињи. Припрема се дуго, али је све више и места где може да се купи скуван пасуљ.
Александар Ђурђевић, угоститељ из Јагодине каже да га спремају по некој рецептури као што су баке некада радиле. „Тако да имамо квалитетан пасуљ и то нам иде доста у време поста", наводи.
Наташа Митковић, из Јагодине додаје: „Имамо пасуљ на води, чорбаст пасуљ и пребранац. 60 динара је пасуљ на води, сто грама чорбастог пасуља је сто динара и имамо пребранац он је сто динара - сто грама."
Чорбаст или пребранац већ како ко воли. Лекари саветују да се на јеловнику нађе једном недељно јер захваљујући комбинацији влакана и фолне киселине штити од многих болести
Коментари