Лесковац: Нови систем грејања у болници

После пола века, лесковачка Општа болница добила је нови, савремени систем за грејање, климатизацију и вентилацију. Осим тога што ће имати ефикасније и квалитетније грејање, болница више неће бити на врху листе највећих загађивача ваздуха у Лесковцу.

Уместо мазута у лесковачкој општој болници за грејање користиће гас и топлотне пумпе које су већ у функцији. На крову зграде су соларни панели који додатно загревају воду. У систему је 18 хиљада литара воде. Чим се температура спусти испод нуле у погону ће бити 4 гасна генератора.

"Те топлотне пумпе служе и за хлађење летњем периоду. Гасни генератори служе за хладније дане. До 25. у месеци треба да се заврши технички пријем и пуштање гаса и тих гасних генератора у рад. Имаће и контролне и собе које ће пратити рад целог овог система", објашњава Александар Трајковић, шеф градилишта.

У болници у Лесковцу годишње се лечи око 30.000 људи са подручја Јабланичког округа и севера Косова и Метохије. На почетку сезоне задовољни су грејањем и пацијенти и запослени.

"До сада нисам била у болници, ово мије први пут, одлично ми је. Топло", каже пацијенткиња Марица Станковић.

"Супер је грејање. Баш је топло. Особље фино, љубазно", каже пацијенткиња Ивана Цолић.

"Надамо се да ће тај нови принцип и грејања и хлађења бити мало другачији у смислу да ћемо моћи то да подешавамо у зависности са временским приликама", наводи Бисера Урошевић, виша медицинска сестра на хирушком одељењу.

Комплетна реконструкција главне болничке зграде почела је пре 20 месеци. У сутерену врви од мајстора. Реновира се вешерај, а за који дан почиње и адаптација простора централне стерилизације.

"Добијамо нову стерилизацију са новим апаратима и да сада неће бити коришћени добоши за стерилизацију инструмената, завојног материјала и газа већ добијамо нове, посебне касете које ће дуже држати стерилан материјал", објашњва Јелена Лазаревић, главна сестра интензивне неге.

Темељно и по високим стандардима реконструисано је 12 000 квадрата левог болничког крила. Кад стигне сав намештај и нова опрема следи пресељење.

"Пошто је већ завршена јавна набавка од стране министарства здравља рачунам да до краја године буде комплетно опремљено и немедицинском и медицинском опремом.Тако да ћемо после прећи да радимо други део исто 6 спратова и сутерен.Тако да ћемо мало брже ићи у том делу јер смо отприлике све спремили што нам је потребно", каже др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац.

У обнову лесковачке болнице која би требало да буде завршена за годину и по дана држава улаже око 50 милиона евра. Уз нови изглед и савремену опрему имаће и младе стручњаке. Тренутно је на специјализацији 80 лекара.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи