У Драгинцу сећање на жртве у јадарским селима у Другом светском рату

Октобра 1941. године у јадарским селима је међу више од две и по хиљаде жена и стараца, на најокрутнији начин, убијено и триста петоро деце млађе од десет година. Тај злочин претходио је онима који су, неколико дана касније, извршени у Краљеву и Крагујевцу.

Најмлађе жртве у јадарским селима биле су две тек рођене бебе. Осим у Драгинцу, злочин је извршен и у Јаребицама, Коренити и Цикотама где су читаве породице угашене у једном дану.

"Породица Степановића убијено је 25 чланова те породице од тих 25 чланова дванаесторо су била деца млађа од десет година. Најмлађе дете је било некрштено дете. Окрутност немачких војника превазилази све оно што је забележено у модернијој у српској историји, то је нешто најоркутније што се догодило уопште на прострима целе Србије", прича Горан Вилић, историчар.

Први злочин над цивилима у Другом светском рату био је управо над мештанима у долини Јадра. Након победе на Гајића стени у којој је убијено осам, а рањено 30 немачких војника уследила је одмазда.

"Знамо сви да је Хитлер наредио да се овде угуши устанак најкрвавијим могућим мерама и да је послао своје генерале који су махом били Аустријанци, који су имали тај антисрпски комплекс из Првог светског рата, јер су се сећали Цера и Колубаре тих великих српских победда. Одговор је био стварно стравичан, ово је највећи масакр Србији у окупираној читавој Југославији где су Немци били. Укупно 2677, процентуално, иако нећемо сада да меримо злочине, процентуално ово је ипак највећи злочин у Србији из 1941. године”, каже Ђорђе Вукмировић, аутор књиге "Од слободе до стратишта".

Све жртве затрпане су у заједничке гробнице које су уређене после рата. Њихови посмртни остаци пренети су 1961. у заједничку спомен-костурницу у Драгинцу, крај које се жртвама за незаборав, почаст указује сваког октобра.

среда, 16. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи