Читај ми!

Како се прави брашно од семенки црног грожђа?

Док их многи бацају, заљубљеник у биљке и домаће мелеме у Коцељеви, од семенки црног грожђа прави брашно, које има бројна лековита својства. Због производње биљних препарата, из Београда се вратио на породично имање, а у посао се укључила и ћерка. За своје производе Драган Нинковић је добио и признања на Новосадском сајму.

Од 100 килограма грожђа добије се 2 килограма семенки. Исто толико и брашна, када се семенке искључиво од црног грожђа два пута просеју, пропере у 5, 6 вода и просуше у сушари. Набављене у винарији у Ердевику Драган их од септембра до септембра чува у Коцељеви и два пута премеље пре употребе.

“Ово људи бацају, а нису свесни колико је ово здраво. Брашно од семена грожђа је безглутенско, користи се за чишћење крвних судова, у исхрани, може се користити две кафене кашчице ујутру са јогуртом, може се користити за палачинке за све, мешан са сикавицом и кореном маслачка ја од њега правим природни лек за чишћење јетре”, каже Драган Нинковић из Коцељеве.

Научио је од своје мајке и баке, више од две деценије је међу смиљем због кога се и преселио из Београда. Тамнавску љубав, добробит и знање пренео је и на ћерку. Градску вреву заменила је за сеоско побрђе.

“Биљке су једноставно свуда око нас и ниједног тренутка се нисам покајала што сам дошла овде. Професију сам променила начисто од професора хемије дошла сам до неког ко се бави искључиво и само биљкама”, наводи Драгана Нинковић из Бреснице.

Драганов препарат за чишћење јетре и природни тестостерон награђени су златним медаљама Новосадског сајма, а за подстицај производње и фирму, ћерка је добила и државне субвенције. Очево знање применила у природној козметици.

“Толико има биљака у природи које се могу искористити за наше здравље, а коштају врло мало, а помажу”, каже Драган Нинковић из Коцељеве, а Драгана додаје: „Остајем овде и ширим своје корене овде, имам две ћерке и планирам да и њима пребацим то знање које је мој отац пребацио на мене.”

До следеће године завршиће и нов објекат за производњу и салон, а на породичних 30 ари стићи ће и засејано биље. За брашно и даље ће семенке грожђа набављати из винарија, а од просејаних остатака правити ракију са 22 тамнавске траве. Природа је моћ и здравље кажу Нинковићи, извор и живота и прихода.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи