Читај ми!

Панчево: Колико помоћ града значи породицама са троје деце

Више од десет година Град Панчево финансијски помаже породицама које имају троје деце, млађе од 18 година. Они добијају једнократну новчану помоћ и олакшице приликом школовања и бављења спортом. Тренутно има 6 таквих породица, а ми смо посетили Арамбашиће.

Лазар, Вукашин и Искра су десетогодишње тројке Милоша и Софије Арамбашић из Панчева. Иду у четврти разред и сви су одлични ђаци, а највише воле да се играју у свом дворишту и да негују животиње. Свако има свој хоби.

“Волим да играм кошарку и да се играм са пријатељима”, каже Лазар, а вукашин наводи: „Ја играм шах, али волим и да играм игрице. Имао сам успеха у шаху.”

“Ја играм фолклор. Моја сестра је пре мене кренула, ја сам гледала и мени се свидело”, каже Искра.

Њихови родитељи кажу да су изазови одгајања тројки већи сад кад су старији, иако су прошли кроз период када је једно од деце било тешко болесно.

“Уколико купите патике, иду 3 пара патика, те за школу, те за тренинге. Почев од облачења, од самог васпитања, поготово што су 3 карактера, различити полови”, каже мама Софија Арамбашић.

“Гардероба, храна, лекови, тренинзи, гориво за кола, путовања, све је скупо”, наводи тата Милош Арамбашић.

Због тога овој и осталим породицама са тројкама много значи помоћ Града Панчева за куповину уџбеника и школског прибора, али и једнократна новчана помоћ у износу од 2 просечне нето плате сваке године.

Моја деца имају 10 година, у јануару ће 11, и наравно да нам причињава велику помоћ што се тиче самог школовања и свега осталог што прати живот”, каже Дејан Жарков, отац тројки.

“Сад нам је Град изашао у сусрет, скупљамо потребну документацију за рефинансирање месечних карти. Ми путујемо од Омољице до Панчева”, наводи Нада Јездимировић, мама тројки.

Сва ова деца имају право и на бесплатно тренирање у панчевачким спортским клубовима.

“То је један велики изазов, исто тако и једна велика срећа, колико за породице, толико и за наш град. На тај начин утичемо на пораст наталитета”, каже Сања Паталов Стојадиновић, већница за социјална питања.

Пораст наталитета Град поспешује и финансирањем вештачке оплодње, а на тај начин родиле су се и неке од ових тројки.

уторак, 15. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи