Качамак за Гиниса скуван у Медвеђи код Деспотовца

У Медвеђи код Деспотовца током викенда је скуван качамак тежине 101 килограм којим је оборен национални, а вероватно и Гинисов рекорд од 95 килограма. Пољопривредник Радиша Радосављевић пети пут за постизање рекорда припремао је ово српско национално јело.

Да обори сопствени рекорд од 95 килограма скуваног качамака Радиши је било потребно 65 литара воде, килограм соли, два литра уља и 48 килограма брашна. Домаћин из Медвеђе бави се пољопривредом, обрађује 65 хектара земље, а качамак каже није случајно одабрао да њиме задиви све који воле ово јело од кукурузног брашна.

„Национално јело, то нас је отхранило када није било струје, кад народ није имао, кад се ишло трбухом за крухом”, истиче Радиша Радосављевић, рекордер у кувању качамка. Наставља: „Па, шта је радило кад није било струје, па једино воденице, тада су се млели пабирци, мали оволицки коренчићи, брало се у канатицама”.

Без доброг брашна, каже Радиша, не може да скува добар качамак. У њиховом крају ради још само једна воденица поточара. За џак од 50 килограма кукуруза потребно је два сата млевења.

„Поента је ни много брз камен, ни много спор, значи полако самлевено, просејано на ситу за проју“, наглашава Радиша Радосављевић, рекордер у кувању качамка.

За кување у кућним условима потребно вам је десет до петнаест минута зависно о којој се количини ради. Овај качамак који претендује да обори национални рекорд кува се више од два сата.

На питање да ли је напоно, Радиша одговара: „Јесте, али се трудимо да испоштујемо то, имамо добру ватру, добар плин биће то и пре, значи неких сат и петнаест минута на доброј ватри, иначе на дрвима два, два и по сата.“

Да се качамак излије на сто како би се прецизно измерио била је потребна помоћ пријатеља јер казан са скуваним качамаком није нимало лак.

„Овим путем, пети пут Радиша из Медвеђе је освојио неки свој национални светски рекорд, 177 центиметара, 101 килограм и дебљине неких четири и по центиметра“, наводи Дејан Новаковић, професор куварства.

Качамак се некада служио директно на софри, око које су се окупљали чланови породице. Овај којим је Радиша оборио национални рекорд уз сир су пробали мештани Медвеђе и стручни жири. Снимак и подаци биће послати и за обарање Гинисовог рекорда који такође држи Радиша Радосављевић из Медвеђе.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи