Читај ми!

Почели Опленачка берба и Сабор народног стваралаштва

Опленачка берба једна је од најважнијих туристичких манифестација у Србији и изузетна дестинација у Европи у категорији туризам и нематеријално културно наслеђе. Тродневна светковина подно Опленца, 61. пут отворена, привлачи многобројне посетиоце из Србије и региона.

Октобар у Тополи- то су Опленачка берба и Сабор изворног народног стваралаштва, светковине за које ова варош целе године живи. Престоница грожђа и вина, спремна да се покаже пред светом.

“Грожђе је тек брано јуче, свеже, шљиве су бране, јабуке су данас бране”, каже један продавац.

Наводе у тополи да је била сушна година, пе је грожђе супер слатко и истичу да тополског вина никад не боли глава.

“Већ смо у овој години кренули са првим контингентима воћа ка Апарским земљама, Уједињени Арапски Емирати, хоћемо да идемо ка Египту и надамо се да први контингенти смрзнутог воћа крену ка Кини”, каже Драган Јовановић, предсердник СО Топола.

Предео подно Опленца, још у доба Римљана био је познат по квалитетном вину, а ко га једном проба, сваке године је у Тополи. Позива их чувени абердар, гласоноша.

“Опленачку бербу посети око 200.000 људи. То су туристи са свих страна. Илустрације ради - десетак пута више него што Општина Топола има становника”, каже Слађана Глишић, директорка ТО Топола.

Дарови јесени, укуси природе, свакојаке ђаконије, маме на сваком кораку.

Најзначајнији сегмент опленачке бербе - Сабор изворног народног стваралаштва, када се у двориште Карађорђевог града, слије наше вековно наслеђе.

“Јер се на овакав начин чува традиција, баштини наше богато културно историјско наслеђе, добар темељ за наставак свега онога што ми радимо у будућности”, наводи Никола Селаковић, министар културе.

Светковину у Тополи, народ назива вашар. Та традиција датира још из времена Карађорђевог сина Кнеза Александра Карађорђевића.

И сада је то прилика да људи предахну од свакодневних послова, да се виде и разоноде. И као што пева Добрица Ерић "на вашару у Тополи све што народ жели и воли."

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи