Читај ми!

Како су у Кучеву некада писали петицију за ослобађање Касандре

Колико су људи у Србији духовити и у најтежим временима, сведочи прича о спашавању Касандре, звезде истоимене сапунице која је емитована на нашем трећем каналу девдесетих година. Петиција и митинг за њено ослобађање толико су били успешни да и данас није јасно да ли су ти људи били озбиљни.

Легенда каже да су две баке те 1997. године дошле код Драгана Милића, адвоката из Кучева, забринуте за Касандру која у том тренутку невина лежи у затвору. Како то у Србији бива, канцеларија је била поред кафића, што је у то време разних подршки било довољно да се изроди петиција за ослобађање Касандре.

На питање да ли је то озбиљно било један суграђанин одговара: „За ове старије, они су мислили да је озбиљно, за нас млађе, ми смо знали да је то фора.”

“Жене су гледале и било им жао шта се све Касандри догађа. А онда он пошто је адвокат, хајде да се потруди да Касандру ослободе. И то је била у ствари шала велика, али пуно је људи дошло да моли за Касандрино ослобођење. То је било доста давно, али имали смо занимацију у она несрећна времена”, прича мештанкан Кучева, а други мештанин додаје: „Тако да је кренула нека петиција и направила се листа где су сви потписивали, чак сам и ја потписао иако нисам гледао серију.”

“Сећам се као једног догађаја који је обележио Кучево у то време и постали смо познати по Касандри него по Хомољским мотивима и онда смо наравно ми као студенти морали да објашњавамо да је то заиста шала”, каже суграђанка.

Након великог интересовања за њихове петиције и писма подршке, одлучили су да организују и митинг под слоганом "Само Србин Касандру спашава", на ком су прочитани и врло конкретни захтеви. Да се моментално ослободи из затвора, да добије азил у Кучеву и статус почасног грађанина, а да се обезбеди простор у овом граду за циркуске шатре. Да парламент Венецуеле измени устав у циљу поштеног суђења, а да је Ватикан прогласи за светицу.

"Интересантно је да су се на ту фору упецали озбиљни ликови, амбасаде… Нама су стизали дописи од отправника послова, где су рекли да у то време није била амбасада Венецуеле у Београду, него у Софији, да треба њима да се обратимо. Онда нам се новинска агенција Шпаније обраћала", сећа се Мирко Петровић, члан организационог одбора за ослобађање Касандре.

Како еуфорија није јењавала, Група грађана за Касандру из Кучева, врло успешно се кандидовала и на републичким изборима Савезне републике Југославије.

"Те године на републичким изборима учествовало је 89 покрета, партија, удружења, странака. А са задовољством могу да кажем да је иза нас остало готово 50 политичких субјеката", наводи Бранко Кецман, један од кандидата на листи "Група грађана за Касандру".

На РТС-у је прича о ослобађању Касандре емитована у емисији "Ипак се окреће", што је требало да упозори гледаоце да је све то било више у шали, него у збиљи, али и данас сумња постоји.

"Ако неки људи верују да је земља равна плоча, зашто не би веровали да је постојао Митинг подршке Касандри. У сваком времену имаш људе који ће да верују у нешто колико год то ирационално било. Мислим да то може и у данашњем времену да се понови само ако се добро медијски обради као што смо ми то урадили", каже Новица Савић, аутор прилога о Касандри у емисији "Ипак се окреће".

Како је Кораима Торес поново у Србији, Кучевљани подсећају да прошлог пута само њихово место није посетила, иако су је они највише подржавали, па јој упућују још један званичан позив.

петак, 11. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи