Читај ми!

Ђак из Индије лепо се снашао у школи "Јеврем Обреновић"

За ђаке из Орида језичке и културолошке баријере нису препрека, већ изазов и разонода. Овог септембра добили су новог школског друга. Мандјот Сингх је први ђак из Индије у шабачком крају. Прошле године његов отац је због посла дошао у Мишар, а овог марта у Србију се преселила цела породица.

„Моја школа се зове Јеврем Обреновић, идем у шести разред”, каже Мандјот Сингх из Пенџаба.

У Индији је говорио пунџаби а за месец дана савладао је и азбуку и читање, за споразумевање сваки језик добро дође. Уз свесрдну помоћ другара лако се прилагодио.

“Учим српски није тешко, полако помаже друг. Другови су добри, добри су наставници, мој омиљени предмет је физичко”, каже Мандјот Сингх.

Нов друг са турбаном на глави одмах прихваћен у разреду.

“Ми њему објаснимо на српском, а он понекад не разуме па му причамо на енглеском, ако нешто не знамо тражимо преко гугл транлејта, мало необично на почетку а сада смо га прихватили као да је ту од почетка петог разреда”, наводи Огњен Јанич, ученик 6 разреда ОШ "Јеврем Обреновић" у Ориду. *

“Ми смо га прво питали за име неколико пута зато што нам је био занимљив тај изговор и тај нагласак онда смо покушавали да га научимо нешто српски ми покушаамо нешто да сму објаснимо а не знамо ни шта желимо, уклопио се са нама и гладамо га као најобичијег друга”, каже Стефан Топузовић, ученик 6. разреда ОШ "Јеврем Обреновић".

“Он је мени показивао има јако дугачку косу и мени је то баш било занимљиво, мислила сам да има краћу косу. Пар пута сам га видела без турбана, и живи ту поред мене и онда се тако и дружимо понекад”, прича Наташа Крсмановић, ученица 6. разреда ОШ "Јеврем Обреновић".

Све баријере лако су пребродили и просветари. Градиво и настава обавезни али уз помоћ. Физика и математика лако иду, а за српски - додатни часови.

“Већ 2-3. дан школе он се јавља, видимо се сутра, што је интересантно да неко тако брзо усваја српски језик, срећан долази у школу, пише, ради домаће задатке, заиста једно дивно дете”, каже Милица Јеличић, педагог у ОШ "Јеврем Обреновић" у Ориду.

“Да се лако и брзо уклопи Мањдот али и цела породица помоћ стиже и од фирме у којој је отац запослен”, каже Мирјана Пајич, стручни саветник у тој фирми у Мишару и објашњава: „Мандјот има све што имају и наша школска деца одлично се снашао. Има и градски превоз бесплатан тако да долази сам аутобусом једино је мало проблем око ужине где не може да прихвати мени као наша деца али се уклапа. Ја сам ту негде спона измедју школе родитеља, морам да им помогнем у сваком погледу, долазим на родитељски да би имали праву информацију ради даљег уклапања. Они планирају да живе овде и даље, јако им се свиђа.”

“Моји другови, Дуња, Анђела, Наташа, Стефан, Валентина, Огњен овде рођендан, овде је супер”, каже Мандјот Сингх.

Имена другара, али и бројеве и слова већ је савладала и Мандјотова 6-огодишња сестра Авнет. Она ће из предшколске, наредног септембра, сести у праву ђачку клупу.

понедељак, 14. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи