Лесковац: У дворишту школе стрип за рекорд

Школа стрипа "Никола Митровић Кокан" у Лесковцу организовала је, под ведрим небом, јавни час цртања стрип каишева за више од 500 основаца чиме је постављен нови рекорд у југоисточној Европи.

У дворишту лесковачке Основне школе "Јосиф Костић" која слави 170. рођендан као у кошници. Већини ђака ово су први кораци у свету стрипа па су трема и узбуђење разумљиви. И задовољство је велико као и жеља да сазнају више о деветој уметности.

"Прочитала сам један стрип и јако је забаван.Сад сам нацртала чича Глишу", каже Нина Бојановић, ученица 5.разреда.

"Данас цртам као кроз кључаоницу,кроз врата се види неки нови свет где има цвећа", каже Мара Стаменковић, ученица 6. разреда.

"Волим пустоловне стрипове.Они су ми јако занимљиви", наводи Марко Лазић, ученик 6.разреда.

"Ово је сјајна прилика да се открију нови таленти, деца која се баве сликарством, цртањем и да се усмере на прави пут" наводи Милан Тончић, директор Основне школе "Јосиф Костић" у Лесковцу.

Од идеје преко скице до завршног цртежа. Сваки детаљ је битан да би се дочарао свет пун магије, фантазије, пустолова, авантура. Смернице им дају истакнути лесковачки стрип цртачи, илустратори, сценаристи.

"Јако је битна њихова машта јер помоћу ње могу да споје слику и реч да би дошли до онога што стрип заправо јесте. Тако да кроз то ми њима дајемо смернице и помажемо им", наводи Марко Серафимовић, графички дизајнер и стрип илустратор.

За 29 година кроз школу стрипа у Лесковцу која са поносом носи име Николе Митровића Кокана прошло је око 2500 младих. Опстаје захваљујући Марку Стојановићу, његовом посвећеном раду, енергији, ентузијазму да помогне младим талентима. У протеклих месец и по дана са европских фестивала стрипа донели су у Лесковац 11 награда.

"На 21.Међународном салону стрипа у Београду добили смо награду "Срећко Јовановић" за афирмацију девете уметности. То је први пут да је нека институција, а не појединац добио ту награду. Ми ево већ потврђујемо да нису погрешили што су нам дали ту награду и да истрајавамо на том путу и оправдавамо то што смо сад урадили и дајемо неки залог за будућност"каже Марко Стојановић, предавач у школи стрипа у Лесковцу.

Лесковац се у свету препознаје по престижном фестивалу, балканској смотри младих стрип аутора која по броју учесника обара све рекорде, баш као и јавни час стрипа који је ове године у два термина окупио 1.700 основаца.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи