Читај ми!

У амбулантама у војвођанским селима вакцинација пртоив грипа

У свим домовима здравља у Србији у понедељак је почела вакцинација против сезонског грипа. У војвођанским селима има доста заинтересованих и углавном су то старије особе, преко 65 година, и хронични болесници.

У панчевачки Дом здравља стигло је 5.500 вакцина против грипа, које се распоређују према потребама. У амбуланти у селу Омољица пријављено је 380 особа за вакцинацију и већ првог дана дошло је доста заинтересованих. Углавном су то људи који већ годинама примају ту вакцину.

„Од 2009. од кад сам срце оперисао, од онда стално примам. Мислим да је то нека превенција“, каже један пацијент.

„Зато што сам у годинама и откад сам почела да примам вакцину ни једном нисам имала никакву прехладу ни грип“, наводи мештанка Омољице.

Вакцина је за све пунолетне грађане, а углавном је примају старији и хронични болесници.

„Има и доста млађих људи, којима сам препоручивала, који су склони прехладама у ово доба године, где су имали и упале плућа. Они примају већ неколико година уназад. Од 35 до 40 година, то су ми били најмлађи пацијенти“, каже др Јелена Петровић Стојковић, лекар у амбуланти у Омољици.

Вршачки Дом здравља располаже са довољно „Торлакових“ четворовалентних вакцина, које су стигле и у околна села.

„Сви наши суграђани знају када је лекар у сеоској амбуланти. У неким селима је то свакодневно, у неким пар пута недељно, тако да они могу тог дана да се обрате лекару, да ураде преглед и да добију истог дана вакцину“, каже др Борко Минић, директор Дома здравља Вршац.

У амбуланти у Мокрину код Кикинде тренутно има 300 вакцина против грипа, али треба да стигне још доза следеће недеље.

„Двадесет година се вакцинишем због тога што сам лечен од упале срчане марамице и упале срчане коморе и доктори су ми рекли да морам примити сваку вакцину“, наводи пацијент.

„Одзив је баш добар. Хроничари су први и наши здравствени радници. Вакцинишемо и оне људе који се спремају за дом старих“, каже др Ивана Јанковић из здравствене амбуланте у Мокрину.

Вакцина против грипа може се примити наредних неколико месеци, али здравствени радници препоручују да се то обави што пре, како би се на време створио имунитет.

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи