Читај ми!

У Брусу више од 100 дана ванредна ситуација због проблема са водоснабдевањем

Због недостатка воде за пиће, у Брусу је већ три и по месеца на снази ванредна ситуација. За четири хиљаде корисника рестрикције су током лета биле свакодневне. Данас су искључења ређа и краћа јер се проблем делимично решава.

Иако живе на обронцима Копаоника, који не оскудева у водним ресурсима Брусјани су овог лета остали жедни. Не само жедни, већ и ускраћени за многе друге потребе за које је неопходна вода којом се снабдевају са изворишта Вигњиште подно највиших врхова планине.

“Током лета је стварно била ужасна ситуација, ужасно слабо смо имали воде, неки пут дође увече”, каже једaн мештанин.

“Шта да вам кажем сељак дође из малина купина, нема где да се истушира увече”, жали се становник Бруса.

“Много је мало било воде, били су проблеми, сада ево раде, рачунамо да ће да буде све како треба”, каже један мештанин.

Суша, смањени доток воде, али пре свега дотрајала мрежа главни су проблеми који у Брусу решавају средствима којима располаже општина.

“Ми смо из нашег скромног буџета једно 5 милиона издвојили за докаптажу неких извора на нашем изворишту Вигњиште, мењамо стару водоводну мрежу и у контакту смо са министарствима да обезбедимо средства за замену 6,6 километара водоводне мреже која је стара и рађена 70- тих година прошлог века”, каже Бојан Бићанин, заменик председника општине Брус.

“Радови морају да трају и током зимске сезоне, тренутно је главни горући проблем азбестне цеви које су дотрајале и које су старе. Уз помоћ локалне самоуправе мењамо само језгро града имамо три локације које су приоритети где имамо највише губитака”, наводи Јелена Радуловић, ВД директорка ЈКП „Расина“.

Рестрикције су и даље на снази, ми се искрено надамо да са оваквим темпом рада да ћемо у следећих 10 дана да то сведемо на минимум. Што се тиче воде анализе које се редовно обављају потврђују да је доброг квалитета и да се може користити за пиће. За разлику од Бруса, у туристичком центру Брзеће воде са изворишта изворишта Бела Река има довољно , али због повећане концентрације арсена већ годинама није за пиће. Проблем који ова копаоничка општина не може сама да реши.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи