Традиција хорског певања у Књажевцу дуга 120 година

Градски хор "Свети краљ Стефан Дечански" основан је почетком двадесетог века и од тада до данас, не мењајући име, успешно окупља љубитеље хорског певања и негује, пре свега, српску традиционалну, духовну и световну музику.

Наступом на недавно завршеном Фестивалу хришћанске културе у Зајечару, књажевачки градски хор почео је обележавање 120 годишњице постојања. Ансамбл је настао 1905. године из прве певачке дружине основане у Књажевцу 1891. године.

“На репертоару су Мокрањчева дела, читав његов опус. Дела старих мајстора, заиста, од најранијих периода, преко различитих епоха до модерних композиција и садашњих композитора”, наводи Јован Тимилијић, диригент, вођа хора "Свети краљ Стефан Дечански".

За наступе до краја године хор припрема дела Мокрањца и савремене композиторке Драгане Величковић.

“Године су се набројале, али ја и даље са истом енергијим, вољом и љубављу долазим на пробе хора, радујем се сваком новом члану, сваком успеху”, истиче Снежана Томић, чланица хора "Свети краљ Стефан Дечански".

Искра Ђорђевић, чланица хора додаје: „Певање сматрам исказивањем слободе и волим овде да дођем баш због тога”.

Ансамбл је раније увек имао више од педесет чланова, данас их је мање, али интересовање за певање у градском хору последњих година поново расте.

“Хор је, могу рећи, омасовљен. Дошло је доста младих момака и девојака који ће неговати уметничку музику, који ће своје време одвојити за пробе и иза све што тај посао носи”, наглашава Јован Тимилијић, диригент, вођа хора "Свети краљ Стефан Дечански".

Током година књажевачки хор освајао је највиша признања на многобројним домаћим и међународним такмичењима, достојно представљајући свој град. Уз све то, како сами кажу, ипак је најважнија популаризација уметничке музике и културе за коју има све мање простора у савременом начину живота.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи