Нови Сад: Вода исправна за пиће

Вода у Новом Саду исправна је за пиће и не постоји претња по здравље Новосађана, показале су редовне и ванредне анализе Интитута за јавно здравље Војводине, саопштено је на конференцији за новинаре одржаној у Градској кући.

Након скоро месец дана недоумица, када су се током врелих дана августа новосађани устручавали да користе воду из чесме, данас је први пут званично одржана конференција за новинаре, где је саопштено да у води из јавног водовода не постоји директна претња по здравље људи.

„Оно што данас чујете је релевантно, а не папири неки који круже и само на тај начин стварамо панику у нашем граду. Нема потребе да радимо такве ствари и није нормално да радимо такве ствари. Оно што можемо рећи је да новосађани континуирано пију добру воду која није штетна за здравље људи", наводи Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада.

Да ли да одврћу чесме Новосађани су се запитали крајем августа, након што су опозиционе партије саопштиле да у новосадској води има ваљкастих црва. Ово је убрзо потврдио и Институт за јавно здравље Војводине, а два дана касније саопштавају да нематода у узорку „нема у већем броју" и да „не постоји директан утицај на здравље људи".

„Оно што је рађено у августу, рађено је у већем обиму него што је уобичајено због присуства неметоде која је утвђена 20-ог, на основу истог оваквог периодичног налаза и анализом током августа месеца, свакодневном, укупно више од 10.000 параметара микробиолошке и физичкохемијске исправности воде за пиће смо проценили да вода не представља директну опасност по здравље људи. То вам пише у извештају", истиче др Сања Беловић, Институт за јавно здравље Војводине.

Додатне недоумице о квалитету воде, прошириле су се друштвеним мрежама након што су се појавиле налази приватних узорака воде, где се тврди да није исправна за пиће. Посебно након што је смењен дугогодишњи директор Института, а ова институција није одогварала на питања грађана, новинара и политичких партија о исправности воде.

„Тврдње да смо ми нешто хтели да сакријемо представља чисту политизацију и замену теза”, каже Милена Табаковић, нова директорка Института за јавно здравље Војводине. На питање - зашто нисмо одговарали, одговара: „Знате како, Институт за јавно здравље Војводине не ради само анализу воде. Делатност института је врло шаролика и просто питања новинара и број питања која су пристизала на дневном нивоу, све и да смо хтели нисмо стигли у току дана свима да одговоримо."

Од појаве информације о присуству нематода, траје политички обрачун локалних власти и опозиције, која је позвала на смену градоначелника и директора водовода. Траже ванредну седницу локалне скупштине, а поднели су и кривичну пријаву против градоначелника и директора Водовода, као и против нове директорке Института за јавно здравље Војводине.

петак, 13. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи