Читај ми!

Реновира се вила у којој је био заточен принц Ђорђе Карађорђевић у Горњој Топоници

Пошто се одрекао престола због једног, како историчари кажу, у низу скандала, принц Ђорђе Карађорђевић је, од 1926. године до Другог светског рата, боравио у психијатријској болници Горња Топоница код Ниша. После дужег времена, вила се реновира с идејом да постане доступна широј јавности.

Овако је изгледала принчева вила пре 7 година, реновира се после зграда у којима се тренутно лечи више од 600 пацијената. А први и свакако најпознатији био је принц Ђорђе Карађорђевић.

“Овај објекат је прављен наменски за њега ту је била и послуга ту су били чувари наравно, он је имао некакве просторе за разоноду билијар сто, писаћу машину могао је да чита, да пише, да шета, нажалост, био је све време заточен”, каже др Милан Станојковић, директор Специјалне психијатријске болнице „Горња Топоница“.

Заточеник своје преке нарави или завере моћника у вили је боравио до доласка Немаца 1941. године.

Његов лекар др Урош Јекић, у чијој канцеларији данас ради др Драган Вукадиновић, покушао је да га пребаци у Црну Гору, али су их Немци заробили.

“Постоје подаци и приче да му је нуђена нека варијанта престола и принц Ђорђе који је пре тога релативно често полемисао са Александром и био у фазама када је покушавао да повуче своју абдикацију тада децидно одбија понуду и по завршетку разговора збуњено пита немачког команданта, а где ћу ја сад на шта добија одговор слободни сте”, каже др Драган Вукадиновић, начелник одељења наркоманије.

“Зар је требало да цео један народ, народ чији сам и ја син, изгуби слободу да бих је ја стекао”, записао је тада принц Ђорђе, који је у послератној Југославији живео животом обичног грађанина до 1972. године.

Подаци о психијатријском лечењу из тог времена не постоје.

“То врло логично отвара дилеме о основној дијагнози са којом је упућен јер је комисија троје лекара иначе познатих лекара у то време принца квалификовала дијагнозом схизофренија трајна душевна болест”, каже др Драган Вукадиновић.

“Ми смо и раније у овом објекту имали ликовну колонију Принчев сан, ту су долазили уметници стварали заједно са нашим пацијентима, ту смо обележавали болничку славу и сада ће тај објекат имати негде такву намену а такође мислимо да тај објекат треба да буде доступан широј јавности”, каже др Милан Станојковић.

Мало је сачуваних предмета из тог периода, али је намера болнице да врата виле, али и врата историје, отвори за посетиоце.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару