Како су повезани Прокупље и француски град Епон

Градоначелник Француског града Епона је Србин пореклом из Прокупља. Он је недавно, на позив председника Макрона, био у званичној делегацији која је посетила Србију. Епон и Прокупље спојио је Шарл Траније који је са Гвозденим пуком ослобађао српске градове у 1. светском рату.

У замку породице Траније, надомак Париза, посебна просторија претворена је у својеврсни музеј у коме се чувају успомене на славног претка генерала Шарла Транијеа. Његов праунук Пјер, и сам бивши генерал, с посебним емоцијама прича о породичној традицији и француско-српском пријатељству. Два пута је долазио у Србију, како би се поклонио сенима славног претка.

"Веома сам поносан на то како сам дочекан у Србији и како чувате сећање на мог прадеду Шарла Транијеа. Сви су знали ко сам, а многи грађани су желели са мном да разговарају, да се сликају, што ме је посебно дирнуло. Захвалан сам што чувате и негујете традицију и историју'', каже Пјер Траније, праунук генерала Шарла Траније.

Генерал Шарл Траније, са својом коњицом, учествовао је у ослобађању Прокупља, али и многих градова Србије. Добитник је Карађорђеве звезде, а град Прокупље прогласио га је 1918. године првим почасним грађанином. Жене Свилајнца су му, у знак захвалности поклониле ручно везену заставу, која за Пјера, уз остале предмете из Србије има непроцењиву вредност.

"Као што волим овај дворац, тако волим и Србију и српски народ. Ту љубав преносим и на своју децу, а жеља ми је да се настави француско-српско пријатељство, које се у мојој породици никада није прекидало'', каже Пјер Траније, праунук генерала Шарла Траније.

Потврда пријатељства је повеља о братимљењу два града из Француске и Србије- Епона и Прокупља. Иницијатива је потекла од Савеза Срба у Француској, међу којима је био и садашњи градоначелник Епона Ивица Јовић, једини Србин на тој функцији у Француској. На лични позив председника Емануела Макрона, био је недавно члан званичне делегације Француске приликом посете Србији.

"Моји утисци су да Француска све више жели да улаже у Србију. Мој велики циљ је да једна јака Француска фирма дође у Прокупље, јер економске везе одржавају пријатељски везе", сматра Ивица Јовић, градоначелник Епона.

У склопу активности француско-српског пријатељства покренута је размена младих, као и културни и други пројекти.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару