Сећање на легендарног рок музичара у његовом родном Чачку

Рок музичар, певач и текстописац, Бора Ђорђевић, преминуо је у 72. години у болници у Љубљани. Остаће упамћен као један од најплодоноснијих стваралаца рок музике и творац неких од највећих хитова на овим просторима. Често је наглашавао да је Чачанин, а родни град му се 2022. године одужио титулом почасног грађанина.

“Моје тело пошаљите у Чачак, у Србију,
У Љубљани оставите срце, нека буде ту.
Не трошите џабе паре, нисам тол’ко важан лик,
Укрстите две гитаре, нек то буде споменик”



И о болести  говорио је кроз песму. Песму "Две гитаре" рецитовао је и у марту прошле године у Чачку када је последњи пут наступио пред публиком у родном граду. Тада је на градском тргу са Бором хиљаде Чачана певало хитове међу којима су неки старији и од четири деценије.


У граду који је волео 1965. започео је музичку каријеру. До одласка у Београд 1970. свирао је бас и певао у чачанским бендовим.

"Бора кад дође код мене  дође са гитаром и тако да почне да свира педесет метара од зграде и пева дааа се чује до  моје зграде",  сећа се др Првослав Прле Савић, пријатељ Бора Ђорђевића.

Иако је годинама био далеко од Чачка са пријатељима из раног детињства стално је био у контакту. Из Словеније, али и са свих страна света уз поздраве слао им је стихове.

"Ја сам доста насликао тих акварела а Бора је написао ту песму "Све ми реке на Мораву личе" на мојим отварањима. А последња песма коју ми је посало, вероватно када је био јако болестан или из болнице је посвећена бањи,  каже Милан Чакајац, Борин пријатељ.

"Он је мој друг из детињства, од малих ногу, он је становао поред менеи дружили смо се као деца, одрастали смо заједно уз рокенрол. Видело се да је Бора одскакао од свих и да је тежио овоме  и  Бог га је наградио да буде најпознатији", присећа се Предраг Албић Биска, Борин  пријатељ из детињства.

У родном крају Боре Ђорђевића Рибља Чорба није одбијала позиве за наступе. На фестивалу Прича у Чачку гостовали су 2018 и 22., а пријатељи у чачанском рок кафеу чувају златну плочу ‘’Ујед за душу’’ и потписе свих чланова легендарне групе. Где год би наступао Бора је помињао Чачак.

"Страшно му је било важно да то нагласи. И на концертима је то наглашавао, Био је озбиљан локал патриота. Осећао се чачанином. Кроз тај његов начин живота који је у ствари рокенрол, он је и Чачак сврстао у рокенрол град", истиче Зоран Ненадовић, испед фестивала "Прича Чачак".


Рок сцена више неће бити иста, а талентованог, провокативног, јединственог Чачанина памтиће многе генерације. Од родног града 2022. добио је признање „Почасни грађанин Чачка”. Пред публиком у суседном Горњем Милановцу, у априлу ове године одржао је један од последњих концерата.

среда, 04. септембар 2024.
35° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару