Шта параћинским пољопривредницима значи мрежа метеоролошких станица у граду и околини

Параћинска општина има једну од највећих локалних метеоролошких мрежа у Србији са 14 аутоматских мерних станица на битним тачкама у граду и на сеоском подручју. Удружење „Параћин метео“, које је власник мреже, набавило је још три станице и 40 кишомера, за чије постављање су посебно заинтересовани пољопривредни произвођачи.

Пре пет година на кући породице Милојковић из Стубице код Параћина постављена је аутоматска метеоролошка станица. Подаци о времену мере се на две и по секунде и преко базе шаљу директно на интернет-страницу "Параћин метео" где се ажурирају сваких пет минута. Мештани села често се и сами интересују за податке како би планирали своје послове.

„Углавном ме позову телефоном ако имају више по пољу да раде, позову телефоно да питају шта и како и тако.-Какво је било ово лето,кише јел било,колико је било?- Слабо,слабо,баш је било топло и кише веома слабо“, каже Славица Милојковић из Стубице.

Од јуна је на територији параћинске општине како показују подаци на страници „Параћин метео“ пало свега 90 литара кише по метру квадратном, што је половина уобичајених падавина за тај период. Зато не изненађује то што су многи заинтересовани за постављање кишомера набављених преко пројекта из средстава општине.

„Као што ове године нас је задесила велика суша сваки милиметар падавина и податак је битан свакоме тако да грађани много користе ове податке и укључују се сами у то праћење“, наводи Владимир Дикић из Удружења “ПН метео“.

По образовању саобраћајни инжењер, Владимир се за метеорологију заинтересовао још у основној школи. Више од петнаест година прати и ажурира временске податке на територији параћинске општине и каже да је све већи број људи који желе да се активно укључи у рад удружења "Параћин метео".

„Велико је интересовање за поставку метеоролошких станица и готово свако село тражи да има своју како би имали податке из свог места“, каже Владимир Дикић из Удружења “ПН метео“.

Овог лета нису достигнути максимуми у температури из 2007. године, али је у јулу и августу било периода од по три дана са темпераурама преко 40 степени.

уторак, 03. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару