Предшколска установа у Врању уводи правила облачења за родитеље

Предшколска установа "Наше дете" у Врању, увела је дрес код за родитеље деце која иду у вртић. Неприкладно обучени неће моћи да доводе децу у вртиће. Правила облачења годинама важе и у врањској Гимназији.

У папучама, шорцевима, мајицама на бретеле, мини сукњама не могу, хеланке су дозвољене, уз тунику. Нова - стара правила истакнута су на улазним вратима свих вртића у граду.

"Када долазимо у овако јавну установу где су ту наша деца, наши најмањи, морамо и ми да пружимо властити пример, једноставно да се зна како се облачимо и понашамо", каже тата Милош Ђорђевић.

"Нису сви одговорни на тај начин, али сматрам да ће ово бити онако пример да кренемо сви заједно да буде примерно облачење", наводи мајка Милена Јевтић.

Правила облачења и понашања у вртићу стоје и у уговору који родитељи потписују приликом уписа деце. Постер је подсећање, а медицинска сестра са превентиве контролише и упозорава родитеље.

"Јутрос је и био један случај на вратима где су дошли и тата и мама и онда је тата рекао: "Децо уђите са мамом, ја нисам баш пристојно обучен да бих ушао у вртић. Тако да мислим да смо успели у томе да мало скренемо пажњу на кодекс облачења", наводи Биљана Трајковић, руководилац врића "Пчелица" у Врању.

У врањској Гимназији већ неколико година ученицима указују на правила облачења.

"Имамо јасна правила која су свуда у школи истакнута, али то није довољно, довољна је та свест која мора да постоји и код ученика и код родитеља и наравно морамо на томе да радимо и поправљамо неке ствари које не иду у прилог добром васпитању и добром образовању", каже Сузана Мишић Станковић, директорка Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

Непоштовање кодекса облачења је израженије када је време топло, кажу ђаци.

"Ми се сви трудимо да се облачимо што формалније, али сада како је топло многи и не поштују, али наравно директорка је ту, опомиње нас", каже Нина Тасић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Мислим да је међу старијима можда мање учестало то непоштовање правила, а код млађих вероватно тај прелаз из основне у средњу школу. Тако да је код њих потребно више времена да се дигне та свест", сматра Анастасија Марковић, ученица Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

"Морам да кажем да је ове године доста мање присутно то него што је било претходних година и сматрам како време пролази да се све више и више поштује кодекс облачења", наводи Лука Стајић, ученик Гимназије "Бора Станковић" у Врању.

Правила облачења налажу да ученик три пута буде опоменут, а након тога му се смањује оцена из владања.

уторак, 03. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару