Читај ми!

Каква је вода на јавним чесмама

Топлотни талас не јењава. У градовима на асфалту температуре су за десетак степени више од званичних које се мере у хладу. Ми смо проверавали има ли јавних чесама у Крушевцу, Ваљеву и Чачку, да ли раде и какав је квалитет воде.

Током ових врелих дана на улицама нема много грађана. Углавном се сви послови обављају у раним јутарњим сатима и током вечери. Али је и тада неопходно освежење. Спас представљају фонтане и градске чесме.

"Не сумњам у исправност, али генерално пијем флаширану воду или са апарата”, каже један суграђанин.

Већина јавних чесама је на систему градских водовода. У Крушевцу чак 13.

„Сваке године уочи Дана вода 22.марта вршимо припрему, чишћење, монтирање неопходне опреме. Завод за јавно здравље врши контролу и вода са тих чесама је наравно исправна за пиће", каже Ана Бербаков из ЈП „Водовод" Крушевац.

Две чесме у центру Ваљева не раде, али је на осталим квалитет воде добар, као и у Чачку.

„Правимо месечни план узорковања. За сада није било одступања што се тиче здравствене исправности на нивоу наше градске мреже, односно јавних чесми које су прикључене на нашу градску мрежу#, наводи др Слађана Мукић, начелница центра за хигијену ЗЗЈЗ Ваљево

„У систему градског водоснабдевања су 3 јавне чесме, ми вршимо редовну контролу хигијенске исправности воде за пиће и 1 до 2 пута месечно по нашем интерном плану и програму врши се микробиолошка и хемијска контрола и све три одговарају правилнику о хемиској исправности воде за пиће", каже Милица Думановић, шеф службе за санитарну контролу Чачак.

Крушевачки Завод за јавно здравље до 2013. године узорковао је четири пута годишње воду са свих јавних чесама, сада контролише само оне које су у систему водовода.

„Што се тиче јавних чесама не постоји мониторинг тј, редовна контрола јавних чесама већ повремено на нечији захтев се уради понека контрола. Било је у марту, али то је била појединачна контрола и поготову услед ових климатских промена не бисмо могли да кажемо да ти резултати важе и данас" наводи др Весна Марић, начелница за хуману екологију ЗЗЈЗ Крушевац.

Високе температуре током лета су наша реалност, а вода непроцењиво богатство. Постојеће јавне чесме пре свега служе да се угаси жеђ , нажалост оне најстарије које представљају културно добро и ако нису пресушиле у Крушевцу су одавно запуштене и ван употребе.

уторак, 23. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару