Читај ми!

У Торину представљен "фијат панда" на струју који ће се производити и у Крагујевцу

Мултинационална аутомобилска компанија "Стелантис", представиила је електричну "фијат гранде панду", чија производња почиње до краја месеца у Крагујевцу. Промоција новог возила, којим, како кажу у тој компанији, исписују нову страницу историје, била је најважнији део обележавања 125 година постојања италијанског Фијата. Каква су очекивања, шта ће тај аутомобил донети Крагујевцу и Србији?

Велики меда - отвара нову еру домаће ауто-индустрије. За најпопуларнији италијански аутомобил, панду, нови дом биће Србија. У крагујевачкој фабрици, после две године, све је спремно за почетак производње електричног модела. Тренутно има око 800 запослених, а свакодневно се примају нови радници.

“До сада су за ово време инсталиране комплетно нове линије, нови роботи, имамо чак и аутоматизоване линије. Све је то један добар предуслов да отпочнемо серијску производњу новог електричног аутомобила, такође у блиској будућности очекујемо да поред електричног имамо и производњу хибридног модела. Све ово иде у аспект, да ћемо имати много већу упосленост.”, наводи Саша Ђорђевић - председник Самосталног синдиката ФЦА у Крагујевцу.

Елекрична Фијат гранде панда производиће се на глобалној мултиенергетској платформи, која омогућава и увођење других модела. У крагујевачкој фабрици наслеђује Фијат 500 Л, који се годинама највише извозио. Шампионско место економисти предвиђају и гранде панди, која Србију позиционира као прву фабрику серијских електричних возила на Балкану.

Проф. др Петар Веселиновић, економиста истиче да ће конкурентност привреде бити побољшана. Објашњава: „Једноставно са производњом, продајом и извозом високософистицираних електричних аутомобила, сигурно ће и платни биланс Србије бити на бољитку“.

На добитку ће бити и српски Детроит, Крагујевац, који је пре 70 година са Фијатом потписао први уговор о производњи возила. До почетка серијске производње, најављене за октобар, посао у крагујевачком Стелантису требало би да добије на стотине нових радника.

„Кроз порезе на зараде град Крагујевац пуни свој буџет, што ће се опет прелити у неку нову инвестицију. Тако да сви са радошћу очекујемо сам почетак проиводње”, наглашава Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.

Најсавременија технологија у производњи електричних возила, повећаће знања запослених, а упослиће и оне који за Фијат производе компоненте. Како је раније најављено, држава ће са 5.000 евра субвенционисати куповину електричних возила.

недеља, 21. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару