Друго полувреме Шабачког позоришног пролећа

Осмо Позоришно пролеће у Шапцу, полако улази у завршницу. Под покровитељством Града И Министарства културе и слоганом „Човекова судбина – снови и стварност" у такмичарској конкуренцији окупио је, по оцени селектора, пет најуспешнијих представа институционалних позоришта Србије у протеклој сезони.

Шабачко Позоришно пролеће ове године прича приче и то оне које нас се тичу. Сомборски ансамбл, извођењем комада „Људи од воска" поручује да што је нешто личније, то је универзалније. Селенићеви „Очеви и оци”, Народног позоришта из Београда подсетили су нас на усуд нашег наслеђа, духовног и идеолошког, док су нам „Љубинко и Десанка” зрењанинског Народног позоришта, који су се нашли по киши на клупи у парку, кроз вртоглаву сценску игру открили усамљеност и потребу за блискошћу.

„Човек је у седишту целе приче, човек у заблуди, несрећан човек, човек заробљен идеологијом, видећемо и неке друге представе, досада смо одгледали само три”, каже Вукица Стругар, новинарка „Вечерњих новости”.

Борка Требјешанин Голубовић, новинарка „Политике” додаје: „Специфичност позоришног живота у Србији, да градови попут Сомбора, Зрењанина, не заостају за Београдом по квалитету, а Шабац је одувек био центар културе, то је наш Мали Париз”.

Фестивал окупља представе рађене по изузетним текстовима и по оцени селектора, Микија Радоњића, маштовите редитеље и младе ауторе са занимљивим истраживањем у домену позоришног израза.

„Заиста импресивне, квалитетне представе и мислим да је сјајно што шабачка публика може да види негде пресек стања у Србији”, сматра Душан Симић, глумац.

Редитељ Никита Миливојевић сматра да су фестивали згодна прилика да човек види на једном месту све оно што је пропустио: „Мислим да су фестивали добра ствар, сретнеш многе људе које ниси видео, видиш представе...”

Шабачки ансамбл за 6 дана угостиће у публици око 2000 људи за које је наступе припремило 200 гостију-колега, а за време фестивала, домаћини имају и своје пробе.

„Док све ово траје, раде се и припреме за нову представу, ради се „Лари Томсон –трагедија једне младости" по тексту нашег суграђанина, Душана Коачевића. Режију потписује Стеван Бодрожа, а премијеру највероватније можете очекивати 9.маја”, рекла је Александра Делић, директорка Шабачког позоришта.

На репертоару пролећа у култури су још две такмичарске представе „Наш разред", Народног позоришта у Београду и „Прафауст", Београдског драмског. Колегама у част, после доделе награда, мелодраму „Дечије повреде" одиграће Слобода Мићаловић и Вук Костић.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво