Читај ми!

Aлпинисти из Ваљева освојили највиши врх Килиманџара

Највиши врх Килиманџара, Ухуру, који се налази на 5.895 метара надморске висине, успешно је освојило двоје младих ваљевских алпиниста, Љубица Милић и Филип Лукић из Планинарског друштва "Маглеш". На путу до крова Африке били су у експедицији од 18 планинара, коју је окупило Удружење "Абонос" из Бањалуке.

Ваљевка Љубица Милић планинарима се придружила са намером да стигне до врха Килиманџара. За мање од годину дана постигла је циљ. Доживљај Танзаније и успон на 5 895 метара, који је трајао пет дана, променили су јој поглед на свет.

"Има доста буба, инсеката, има тако неких ствари, великих гуштера, мислим ту сам се онако уплашила и мислила сам, хајде, само да одем на ту планину. Кад смо прошли и планинарење и сафари и то све, последњи дан сам мислила волела бих да овде останем баш. Постоји та баш разлика у мени. Значи, ја сам била другачија особа на почетку и на крају читавог путовања", каже Љубица Милић, чланица ПД „Маглеш" из Ваљева.

Филипа Лукића из Ваљева планински врхови привлаче од малих ногу. Мада је освојио и највиши врх Шпаније на острву Тенерефе, последњих седам сати ноћног успона до крова Африке померили су границе самомотивације.

"Сваки удах је битан. Брзина којом се крећемо је битна, јер кад би кретали се мало брже, тешко би успели. Не постоје ни пауyе, температуре је таква да би се смрзли у месту, а опет не крећемо се довољно брзо да би се загрејали. Што пре изађемо горе, пре ћемо видети Сунце и биће нам топлије. Тако да можда је неки вид био мотивације. Кад нас је Сунце огрејало ујутру, спао је неки камен", наводи Филип Лукић, члани ПД „Маглеш" из Ваљева.

Са врха Ухуру силазак траје два дана. За Љубицу то је био још већи изазов.

"То је ситан камен, сипар и онда то више личи на скијање, него на силажење. Мени су помогла два водича, заправо. Кад сам силазила, мало су ме држали за руку, па смо тако мало њихали. Прошло је супер", каже Љубица Милић, чланица ПД „Маглеш" из Ваљева.

На надморској висини Ваљева Љубица је лекар, а Филип wеб дизајнер. Планинарско друштво "Маглеш", које постоји 75 година, поноси се својим алпинистима. У Планинарском савезу Србије они су сада и потврдили статус спортиста - високогораца.

уторак, 28. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије