Београд, током дана топлотне пробе

Градоначелник Београда Зоран Радојичић напомиње да се систем грејања преводи из режима топлотних проба у режим испоруке топлотне енергије и очекује да ће ефекти бити видљиви код великог броја потрошача већ у поподневним и вечерњим сатима.

Радојичић је то рекао на састанку са в. д. директором ЈКП "Београдске електране" Радетом Бастом и в. д. секретарком за енергетику Града Београда Нином Јандрић, наведено је у саопштењу Градске управе.

На састанку је било речи о снабдевању топлотном енергијом у Београду током хладног таласа пре почетка званичне грејне сезоне, као и могућностима промене прописа о снабдевању топлотном енергијом у престоници. 

"Наредних дана се најављује топлије време, али морамо да нађемо најбоље могуће решење за тренутну ситуацију. Боравак у хладним просторијама није пријатан никоме, важно је да малишани у вртићима и школама не седе у јакнама, да запослени могу без сметњи да раде и буду продуктивни, да Београђанима у становима буде топло", рекао је градоначелник. 

Напоменуо је да се разматра промена прописа јер је систем даљинског грејања Београда један од највећих у Европи и чини га 41 топлотни извор, односно топлана и котларница, 9.000 топлотних предајних станица и у њима више од 40.000 пумпи и друге опреме, као и више од 1.500 километара топловодних цеви.

"Уколико температуре опет буду у паду, почећемо са испоруком топлотне енергије уз настављање проба система. Систем сада преводимо из режима топлотних проба у режим испоруке топлотне енергије и очекујем да ефекти буду видљиви код великог броја потрошача већ у поподневним и вечерњим сатима. Нажалост, није могуће одмах 'подићи' цео систем", рекао је Радојичић.

За стабилан рад овако великог енергетског система неопходно је неколико дана уходавања и постепеног и веома пажљивог оптерећивања ради преласка из стационарног у динамички режим рада, рекао је Радојичић и апеловао на потрошаче да буду стрпљиви.

Ипак, истакао је да је кључно дугорочно решење којим ће цео систем бити активно припреман за рад већ током лета.

"Важно је да нађемо дугорочно решење за овај проблем јер сваке године имамо макар и кратак хладни талас пре грејне сезоне и данас сам разговарао о томе које су могућности да систем буде спреман већ првог октобра, када нам хладни дани стигну пре него што је календарски предвиђено", рекао је Радојичић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару