Читај ми!

Други дан Самита Брдо-Бриони – пленарна седница после дочека лидерâ Западног Балкана

Самит лидерâ Процеса Брдо-Бриони прилика је да се потврде добросуседски односи и ојача регионална сарадња, те да се искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између ЕУ и земаља Западног Балкана. Други дан Самита почео је дочеком лидерâ Западног Балкана и пленарном седницом. Председник Србије Александар Вучић у Порто Монтенегро стигао из Хамбурга.

У Црној Гори у Тивту почео је други дан Самита Процеса Брдо-Бриони свечаним дочеком лидерâ земаља Западног Балкана, након чега је уследила пленарна седница.

Присутни су домаћин Самита и председник Црне Горе Јаков Милатовић, председница Словеније Наташа Пирц Мусар, председник Хрватске Зоран Милановић, који су дочекивали званице. Присутна је и Жељка Цвијановић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине.

Самит Процеса Брдо-Бриони започео је синоћ одржавањем традиционалног кола Бокељске морнарице на Тргу од оружја у Kотору, које је одржано у част лидера држава учесница. Председник Црне Горе и домаћин Самита Јаков Милатовић приредио је за шефове држава свечану вечеру добродошлице и поручио да Самит представља прилику за унапређење добросуседских односа и регионалне сарадње, као и интензивирање стратешког дијалога између Европске уније и земаља Западног Балкана.

Председник Србије стигао је нешто пре 13 часова.

У Порто Монтенегру унапређење сарадње Западног Балкана са ЕУ

Самит се одржава у Порто Монтенегру, а у току је пленарна седница, на којој се разговарало о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама ЕУ.

Након пленарне седнице, на конференцији за новинаре говорили су Јаков Милатовић, Наташа Пирц Мусар и Зоран Милановић.

Од 15 часова организован је ручак за шефове делагација, након чега ће се новинарима обратити председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић у Тиват долази из Хамбурга, а како је раније навео, са председницом Словеније разговарао је о сусрету лидера у Процесу Брдо-Бриони и захвалио на подршци коју Словенија пружа Србији на путу ка чланству у ЕУ.

Самит лидера Процеса Брдо-Бриони прилика је да се потврде добросуседски односи и ојача регионална сарадња, те да се искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између ЕУ и земаља Западног Балкана. Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко-хрватска иницијатива покренута 2010. године ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка Европској унији, а чланови иницијативе су Црна Гора, Србија, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина.

Тадашњи словеначки и хрватски премијери, Борут Пахор и Јадранка Kосор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели су да дају пример лидерима Западног Балкана да иницијатива даје подстицај за решавање билатералних питања међу земљама некад зараћеног дела Европе и подстиче њихове напоре на путу интеграције у Европску унију.

Процес Брдо-Бриони сваке године од 2013.

Од 2013. године састанци у оквиру Процеса Брдо-Бриони одржавају се сваке године, а скуповима лидера придруживали су се и специјални гости.

Међу њима су били некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анджеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника Џозеф Бајден, као и представници европских институција. 

Прошле године Самит је одржан у Скопљу, када је председник Вучић изјавио након састанка лидера, да су се на том скупу трудили да пронађу заједнички именитељ и разговарали о европској будућности, као и да је дан протекао у конструктивној расправи, али да није било конкретних одлука Самита. 

Годину дана пре Скопља, Самит је одржан на Брду код Kрања, у Словенији, када су лидери земаља Западног Балкана, уместо декларације, усвојили закључке, у виду документа од шест тачака, чија је главна порука да се дâ подршка убрзању европског пута Западног Балкана.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи