Вучић: Глобална алијанса за батерије велика шанса за све у будућности

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама", који се одржава у оквиру Хамбуршке конференције о одрживости, да је приступање Глобалној алијанси за батерије велика шанса за све у будућности, јер се ту не ради само о рударењу већ и о употреби литијума.

Председник Србије Александар Вућич предао је писмо о приступању Министарства привреде Републике Србије Глобалној алијанси за батерије директорки те алијансе Инги Петерсен.

Вучић је рекао на панелу да морамо да се фокусирамо на будућност и нове изазове.

"Ово је одлична прилика за све нас који смо се придружили овој глобалној алијанси. Ако говоримо о добрим приликама увек је добро разговарати о великим и важним изазовима који предстоје", навео је Вучић.

Истакао је да је то важно не само за Немачку, већ за цео свет, као и за нашу земљу.

"То није само питање литијума, то је питање и батерија, то је питање фабрика које производе батерије. Да ли имамо више средстава, више сировина, више руда, а сви ћемо се ускоро суочавати са мањком електричне енергије и то није само проблем Србије, већ и проблем свих земаља", рекао је Вучић, који је био први главни говорник на панелу.

Истакао је да је ће због вештачке интелигенције бити повећана потрошња струје.

"Веома је важно за нас да се придружимо овој глобалној алијанси и савезу, када говоримо о сјајним шансама и великим приликама морамо да причамо и о веома важним изазовима који су испред нас. Када говоримо о рударству, минералима, све оно што имамо, морамо и да причамо и о визији и о подршци народу", нагласио је Вучић.

Борба против сиромаштва

Нагласио је да је циљ свих учесника Хамбуршке конференције о одрживости да имају више сировина и руда, јер ће се сви ускоро суочавати са мањком електричне енергије.

"Зато треба све економске ствари да дефинишемо на начин да то све функционише. Да се боримо против сиромаштва и да наш народ направимо знатно богатијим него што је био. Да направимо боље окружење за све политичке разговоре и да избегнемо будуће конфликте", рекао је Вучић.

Захвалио је свима, посебно канцелару Шолцу на организацији конференције у Хамбургу. Поручио је да ће Србија увек бити поуздан партнер и да посебно очекује сарадњу са афричким земљама које су пријатељи Србије.

"Мислим да смо ми можда највећа проафричка земља у целој Европи. И усуђујем се да кажем да ћемо бити веома расположени да сарађујемо са вама на различитим нивоима у будућности. Али, само да још додам за наше немачке домаћине да ћемо рачунати и на вашу подршку. Не само економску, већ и политичку подршку јер се суочавамо са различитим изазовима", рекао је Вучић.

Додао је да питање рударења није увек популарна тема, као и да ће Србија обезбедити све заштитне мере за очување животне средине и да ће то бити бити веома успешан пројекат.

"Морамо да гледамо и у будућност. Морамо и да се фокусирамо и на будућност, не асмао на наше дневне проблеме и верујем да ћемо заједно успети да решимо све проблеме. Хвала вам пуно и знамо да знате да можете да рачунате на Србију и да Србија увек може да рачуна на вас", поручио је председник Србије Вучић.

уторак, 08. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи