Читај ми!

Најмање 20 особа погинуло у поплавама и одронима у Јабланици, на територији Федерације БиХ проглашено стање елементарне непогоде

Подручје Јабланице и Коњица погодила је тешка елементарна непогода. Министар одбране БиХ Зукан Хелез рекао је да је незванично добио информацију да је 20 особа погинуло у поплавама и одронима у општини Јабланица на северу Херцеговачко-неретванског кантона (ХНK) у Босни и Херцеговини. Званични подаци, које је изнео шеф одељења за односе с јавношћу владе ХНK Дарко Јука, гласе да је у Јабланици најмање 14 мртвих.

Најмање 20 особа погинуло у поплавама и одронима у Јабланици, на територији Федерације БиХ проглашено стање елементарне непогоде Најмање 20 особа погинуло у поплавама и одронима у Јабланици, на територији Федерације БиХ проглашено стање елементарне непогоде

Из Федералне управе цивилне заштите рекли су за Дневни аваз да су послали захтеве Федералном МУП-у и Оружаним снагама БиХ за помоћ.

Министар одбране БиХ Зукан Хелез је рекао за Ал Џазиру, да су из рушевина спасени једно дете и жена и да је добио незваничну информацију да је у поплавама страдало двадесет људи. Званични подаци, које је изнео шеф одељења за односе с јавношћу владе ХНK Дарко Јука, гласе да је у Јабланици најмање 14 мртвих.

Kако сазнаје портал Kликс, у акцију потраге и спасавања су се, поред војника Оружаних снага БиХ, укључили и британски специјалци који су били на обуци у земљи.

Портал такође сазнаје да ће данас бити одржана хитна седница Већа министара БиХ поводом поплава. Фотографије из Јабланице су драматичне, куће се налазе под водом, а велики број возила је однела водена бујица, док је цео пут код Kомадиновог врела вода однела.

Такође, саобраћај ка југу БиХ је знатно отежан, бројни путни правци су потпуно блокирани, а једини начин да се из Сарајева дође до Мостара је преко средње Босне.

Влада ХНK упозорила је грађане да не крећу на пут ка Јабланици и Мостару. У селу Доња Јабланица на џамији се види само мунара. Пут према Блидињу од Јабланице у потпуности је уништен због катастрофалних поплава.

Подручје Јабланице и Коњица погодила је тешка елементарна непогода и пријављена су бројна клизишта.

Федерална управа цивилне заштите истиче да је сада највећа потреба за тешким машинама за рашчишћавање јер има неколико места на којима су се појавила клизишта.

Због поплава након обилних падавина Јабланица је потпуно блокирана, куће су поплављене, путеви блокирани, а нема ни мобилног сигнала, јавио је портал Кликс.

Горска служба спасавања Јабланица позвала је становнике да се јаве како би помогли тој служби и ватрогасцима у акцијама спасавања.

За Кликс је из Ватрогасне станице Јабланица речено да је насеље у потпуности блокирано.

"Полиција нас је обавестила да је блокирана и пруга. У Јабланицу се тренутно не може ни ући, нити изаћи. Фиксни телефони раде, али мобилна телефонија нема сигнала", навели су из Ватрогасне станице.

Поплављене саобраћајнице

Из Федералне управе цивилне заштите саопштено је да је прекинута путна комуникација на правцима Јабланица -Мостар, Јабланица - Рисовац, Јабланица - Прозор Рама и Јабланица - Коњиц.

Осим Јабланице, због обилних падавина поплављене су улице и стамбени објекти у Кисељаку и Крешеву.

Из Службе за цивилну заштиту Општине Кисељак апеловали су на становништво да не креће на пут, а да у хитним случајевима позову наведену службу, ватрогасце, хитну помоћ или полицију.

Из Средње школе "Иван Горан Ковачић" у Кисељаку саопштено је да ће настава бити одложена због поплава.

Поплаве су захватиле регион, Црна Гора је у црвеном метеоаларму, вода је продрла у куће, јако невреме је захватило и Хрватску, расту водостаји река а на Купи је проглашена ванредна одбрана од поплава.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи