Читај ми!

Обележавање 29 година прогона Срба из Возуће – кренуо марш "Стазама егзодуса"

Колона од око 500 учесника марша "Стазом егзодуса 2024" кренула је од села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у Општини Завидовићи, поводом обележавања 29 година од прогона Срба са подручја Возуће, долине реке Криваје и јужног Озрена.

Учесници су пре марша присуствовали богослужењу у Цркви Пресвете Тројице у Тумарама и примили благослов.

Организатор марша је Завичајно удружење "Завидовићана" из Добоја, чији је председник Зоран Благојевић рекао да у маршу учествују грађани из Добоја, Петрова, Дервенте, Модриче, Вукосавља, Бијељине, Прњавора, Српца и Београда.

Благојевић је поручио да се годинама на овај начин жели послати порука да се и даље трага за телима 129 несталих бораца и цивила, те указати на нецивилизацијску политизацију проналаска несталих Срба од Института за нестала лица БиХ.

Истакао је да маршом желе да подсете на страдања и зверске злочине над Србима за које злочинци морају бити кажњени.

Учесници ће се кретати стазом дугом 22 километра.

Реч је о камионском путу, који иде правцем Бријесница Горња-Кврга-Малчићи-Боровци-Лозна-Стог, којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили пред припадницима такозване Армије БиХ.

Након марша учесници ће се окупити код Цркве Светог Ђорђа у Стогу, у којој се налази спомен-обележје погинулим и несталим борцима, где ће бити служена литургија и  положени венци на спомен-капели у изградњи у знак сећања на 21 свирепо убијеног српског војника и цивила чији су посмртни остаци, махом обезглављени, пронађени након завршетка рата.

Прогон и пресуде

Срби из Возуће протерани са вековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ, која је, у зависности од јединице и смера напада непријатељских снага, носила називе "Ураган 95", "Фарз 95" и "Бадр ал Босна".

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Због стравичних злочина над Србима Возуће и Завидовића тренутно су осуђени ратни злочинац и некадашњи начелник Генералштаба тзв. Армије БиХ Расим Делић на три године пред Хашким трибуналом, као и ратни злочинац, командант Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакиб Махмуљин, кога је Апелационо веће Суда БиХ правоснажно осудило на осам година затвора, након чега је побегао из БиХ.

Махмуљин је један од деветнаест идентификованих и делимично идентификованих лица, припадника тзв. Армије БиХ и страних добровољаца против којих су поднесене кривичне пријаве о злочинима почињеним над Србима на подручју Озрена и Возуће у јулу и септембру 1995. године.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару