Хрватски историчари о промоцији усташтва - од срамоте до домољубља

Хрватски историчари су подељеног мишљења у вези са промоцијом усташтва у Имотском, уочи и током концерта певача Марка Перковића Томпсона и док једни осуђују вишедеценијску кореографију Томпсонових концерата и кажу да их је срамота, има и оних који тврде да нису ништа видели и да све што је у контексту Домовинског рата не сматрају спорним.

Концерт хрватског певача Марка Перковића Томпсона у Имотском пре два дана протекао је у вишедеценијски препознатљивом маниру: промоције усташких симбола.

Виориле су се заставе ХОС-а, гореле су бакље, доминирао је усташки поклич "за дом спремни", а чула се и усташка будница.

Из кафића у близини гласно је пуштена песма "Ево зоре, ево дана", позната и као "Јуре и Бобан", коју су многи од присутних на тргу запевали, пренели су хрватски медији. Споменик чувеног песника Тина Ујевића загрнут је заставом ХОС-а, објавио је регионални портал Далмација Њуз, а пренео Индекс.хр.

Овог пута додатну тежину глорификацији усташтва чини и датум кад се све то догађало, за време годишњице хрватске војне и полицијске акције „Олуја“ у којој је страдало око 2000. а протерано 200.000 Срба.

У хрватској јавности поново је покренута полемика, а хрватски историчари су подељеног мишљења о ономе што се дешавало у Имотском на Томпсоновом концерту. И док део њих то осуђује и каже да их је срамота, има и оних који кажу да нису ништа видели и да све што је у контексту Домовинског рата не сматрају спорним.

Иво Голдштајн, професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Загребу, који је био члан тзв. Већа за суочавање с прошлошћу, каже да мисли да је то што се догодило у Имотском срамота.

Голдштајн је то рекао у изјави за Хину упитан да прокоментарише концерт у Имотском на којем су уторак наступили поред Томпсона и Мате Булић и Дражен Зечић.

Голдштајн: Хистерија

Голдштајн сматра да је "проусташка атмосфера и хистерија која је тамо владала" резултат промене у наративу који се догодио у владајућој структури у последњих неколико година, односно помицања према другачијој култури сећања.

Подсетио је на дубровачког градоначелника Мату Франковића, који је у недавном говору у спомен на погинулог хрватског бранитеља окупљене поздравио са "за дом спремни", али и на изјаве премијера Андреја Пленковића у којима је говорио да тај повик има двоструке конотације.

Осврнуо се и на потпредседника владе Тому Медведа, који је на комеморацији о погинулима на Блајбургу говорио као о хрватској војсци и захваљивао им.

"Мислим да је то најбољи путоказ био овим углавном младим људима у Имотском шта треба узвикивати, јер ако је та усташка војска и један део злочинаца који је страдао на Блајбургу и Kрижном путу, ако је то хрватска војска, онда ја не знам зашто они не би смели да певају 'Јуру и Бобана' и узвикивати 'за дом спремни'. То није по Уставу, то није хрватска војска. Ја бих волео да се влада држи слова Устава", каже Голдштајн.

Владо Назор: Домољубна атмосфера

Директор Хрватског меморијално-документационог центра Домовинског рата и члана Већа за суочавање с последицама владавине недемократских режима Владо Назор је рекао за Хину да је на споменутом концерту у Имотском осетио "домољубну атмосферу, а на стадиону није видео усташке симболе".

"Видео сам много мајица и застава са знаком ХОС-а, јединице из Домовинског рата, али све што је у контексту Домовинског рата не сматрам спорним, па и песме које су хрватски бранитељи певали 1991. на првој црти бојишта. Баш као поздрав 'слава Украјини', који се данас извикује у демократском свету", казао је, додавши да је Томпсонова песма "Бојна Чавоглаве", како је навео, "домољубна песма".

Лицемерним сматра то што се од концерта у Имотском прави, како каже, случај, док се у појединим местима „у далматинском залеђу на летњим 'славама' шетају особе с кокардама на капама" и док се без ограде истичу поздрави и симболи под којима су у Другом светском рату и после њега "масовно убијани Хрвати".

Звонко Кусић: Поздрав "за дом спремни" може се користити у комеморативне сврхе

Звонко Kусић, челник владиног Већа за суочавање с прошлошћу каже да није упознат с догађајима на концерту у Имотском и истицању усташких симбола, напоменувши да судови према донесеним препорукама треба да одлучују о сваком поједином случају.

Kусић је подсетио да је Веће, на чијем је челу био пре шест година, 2018. донело закључак да се поздрав "за дом спремни" може користити у комеморативне сврхе, не и провокације.

Одбацио је прозивке да је захваљујући таквом закључку Већа усташки поздрав добио двоструке конотације, при чему се злоупотребљава успомена на хрватске бранитеље из Домовинског рата.

Хрвоје Класић: Хрватска незрела држава

Историчар Хрвоје Kласић каже да га је срамота да живи у држави у којој треба законски забрањивати поздраве које су користили слуге и сарадници Адолфа Хитлера.

"Јадна таква држава у којој 2024. године треба законски прописати да је поздрав који су користили Хитлерове слуге и сарадници нешто штетно, да га треба законски забранити и кажњавати, уместо да је то свима очигледно", изјавио је за Хину.

"Различита тумачења су приче за малу децу, Хрватска показује овиме само да је незрела држава препуна националиста, и то екстремних националиста", додао је Kласић.

Истиче и да Хрватска у Уставу јасно наводи да се темељи на антифашизму, а не на усташтву Независне Државе Хрватске.

Указује да је "за дом спремни" био је усташки поздрав и 1941. и 1991. године, и то што су га започели користити неки други који себе нису називали баш тим именом, не мења на ствари.

Људи у ХСП-у, подсећа, када су оснивали ХОС преузели су поздрав "за дом спремни" и јединице назвали по усташким командантима.

"Не раде то зато што мисле да су то стари хрватски поздрави или стари хрватски јунаци, него зато што је све то скупа повезано с усташтвом и тиме се они поносе", казао је Kласић и истакао да се то није смело догодити 1990-их.

Али, указује, нажалост се догодило, а грешку је требало исправити с времено, што није учињено.

 

 

 

петак, 09. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару