Читај ми!

Сахрањено 14 жртава у Поточарима, обележено 29 година од злочина у Сребреници

У Меморијалном центру Поточари обележено је 29 година од злочина над Бошњацима Сребренице. Сахрањени су посмртни остаци 14 жртава. Комеморација је завршена без инцидената.

У Поточарима од данас почива и Латиф Манџић. Све до прошле године породица је трагала за његовим посмртним остацима, а данас га је испратио брат Адил. Последњи пут видели су се пре него што се Адил предао српској војсци.

"Он је убијен негде код села Петровићи иза Хан Пијеска у Олову, 29 година смо чекали да би дошло време да се укопа. Биће нам много лакше јер досад смо све чакали, мислили смо да се никад неће пронаћи ништа", каже брат жртве Адил Манџић.

Данас су укопани посмртни остаци 14 жртава. Најмлађи Бериз имао је 17 година, најстарији Хамед 68. Уз комеморацију у Поточарима, одржана је први пут и комеморација у седишту Уједињених нација и то на основу недавно усвојене резолуције о геноциду у Сребреници. На то је указао председавајући Председништва БиХ уз поруке државном врху Србије.

"Ми не стављамо знак једнакости између режима и људи. Мир и равноправну сарадњу угрожава великодржавна политика режима у Београду. То је политика која је и на примеру резолуције показала да очигледно поразе покушава претворити у победе", каже председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић.

Уочи комеморације, Милорад Додик позвао је грађане да искажу поштовање према жртвама свих нација и вера у БиХ. Након говора у Меморијалном центру, уследила је нова реакција.

Додик је рекао да говор Дениса Бећировића на комеморацији у Поточарима још једном потврђује да мржња према Србима, Србији и Републици Српској не престаје, чак ни у данима који сваком пристојном човеку служе за помен жртвама.

"Ово је још један доказ да важни делови политичког Сарајева једноставно не могу изаћи из рата и кренути напред на нормалан, дипломатски и цивилизован начин. Срамотно је и непримерено у Поточарима оптуживати Александра Вучића за било шта јер је он, за разлику од Бећировића, који никада није посетио Братунац, посетио Поточаре и том приликом замало био убијен, а да нико за то није одговарао", каже Додик.

За шефа српске дипломатије поруке из Поточара су злоупотреба комеморативног скупа. Одговор за сутра најављују председник и премијер.

"Ја сам непосредно пре доласка имао разговор са председником Републике, заједно смо закључили да данас не одговарамо Бећировићу. Данас није дан за одговоре на оно што је изрекао, а изрекао је свашта. Сутра ће Бећировић, али и они који су данима износили на рачун председника Србије и нашег народа, добити одговор председника и Владе. Данас ћемо се суздржати имајући у виду о каквом је дану реч", рекао је премијер Вучевић.

За злочине у Сребреници изречено је пет доживотних казни пред Хашким трибуналом, а пред судовима у земљама региона, укључујући и Србију, осуђено је готово 50 особа на више од 700 година затвора.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару