Црна Гора, Апелациони суд укинуо решење о изручењу До Квона

Апелациони суд Црне Горе уважио је жалбу бранилаца окривљеног јужнокорејског држављанина До Квона, осумњиченог за превару криптовалутама, укинуо решење Вишег суда и вратио предмет на поновно одлучивање првостепеном суду.

Из Апелационог суда Црне Горе је саопштено да одлуку о изручењу До Квона не може донети министар правде Андреј Миловић.

У саопштењу објављеном на сајту суда, наводи се да је Апелациони суд укинуо решење Вишег суда у Подгорици од 29. децембра прошле године и предмет вратио првостепеном суду на поновни поступак и одлучивање.

Првостепеним решењем Вишег суда утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење До Квона ради кривичног гоњења због више кривичних дела по молби Јужне Кореје и молби Сједињених Америчких Држава.

Одлучујући о жалби бранилаца окривљеног, Веће Апелационог суда је оценило да је то решење захваћено битним повредама одредаба кривичног поступка ЗКП-а, јер је, како објашњавају, изрека решења неразумљива, решење нема разлога о одлучним чињеницама, а дати разлози су нејасни, што представља разлоге за његово укидање.

"Наиме, првостепени суд није имао у виду да се у конкретном случају ради о скраћеном поступку изручења у којем суд, сагласно члану Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, а не министар правде за разлику од редовног поступка, доноси одлуку о изручењу. Такође, констатовано је да првостепени суд није на несумњив начин утврдио редослијед приспијећа замолница Републике Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава, што је један од критеријума приликом одлучивања у смислу члана 26 наведеног закона, у случају када изручење истог лица тражи више држава”, наводе из Апелационог суда.

Како је раније саопштено, До Квонов партнер Хон Чанг Џон прошле седмице изручен је Сеулу.

До Квон и Хон Чанг Џон ухапшени су на подгоричком аеродрому 23. марта прошле године због фалсификовања путних исправа. Тада су имали код себе лажни пасош Костарике, а приликом претреса, код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Кореје и Белгије.

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.

Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово извођење траже Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе.

понедељак, 27. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије