Читај ми!

Почео попис у Црној Гори; Живковић за РТС: То је део ширег процеса мењања идентитета

У Црној Гори је почео попис становништа и домаћинстава. Историчар Богдан Живковић рекао је за РТС да је овај попис део ширег процеса мењања идентитета у Црној Гори. Ако на овом попису дође до тога да се констатује да већина у Црној Гори говори српским језиком – онда се поставља легитимно и питање промена Устава Црне Горе и по том питању, неког оснажења српског идентитета, што је главна борба, истакао је Живковић.

После 12 година, почиње попис становништва и домаћинстава у Црној Гори. Попис ће трајати до 18. децембра, првобитно је било планирано да се одржи од 30. новембра до 15. децембра, али је одлуком Владе одложен.

Та одлука је донесена након што је опозиција најавила да ће бојкотовати попис. Из Управе за статистику Црне Горе саопштавају да су обезбеђени сви услови за спровођење пописа. 

Попис је по дефиницији путоказ за државни апарат, чини се не и у Црној Гори, недвосмислено политичко питање са фокусом на национално и верско изјашњавање. Још од стицања независности 2006. управо су то питања која суштински деле Црну Гору.

Историчар Богдан Живковић, рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је положај Црне Горе у том погледу специфичан из два разлога.

С једне стране, зато што је то држава која нема јасну националну већину и у таквој ситуацији нормално је да је у једној хетерогеној средини сваки попис међусобно пребројавање, каже Живковић.

"С друге стране, када погледамо претходне пописе, структура црногорског становништва се у много чему мењала. Поготово ако видимо питање језика. Тако да имајући у виду те велике промене и ту чињеницу да је претходна власт имала један процес изградње нације и стварање новог језика, црногорског језика, то су све на неки начин категорије које су још увек флуидне", навео је Живковић.

Према његовим речима, овај попис је део ширег процеса мењања идентитета у Црној Гори.

О етничком инжењерингу

Одлагање пописа био је први договор дугочекане већине у црногорској скупштини. Опозиција је најављивала бојкот.

Опозиција је рекла да ће током пописа бити извршен етнички инжењеринг. "Мислим да је то важно напоменути, то је на неки начин аутопројекција, пошто је ДПС чинио етнички инжењеринг у своје време. Ја мислим да је то потпуно незаснована оптужба. Када погледате покрет Европа сад, који је доминантан и који води власт у Црној Гори, види се да они немају никакву врсту националне политике. Дакле, да они не форсирају људе да се изјасне ни на један ни на други начин", рекао је Живковић, уз напомену да више форсирају економска питања.

У том смислу, како каже, сматра да ће овај попис бити важан као нека прва слободна могућност без неког инпута власти да се грађани слободно изјашњавају.

Да ли су захтеви опозиције били оправдани

Одговарајући на питање да ли су били оправдани захтеви опозиције или не, Живковић каже да то зависи од тога да ли је опозиција имала добру вољу или не. Према његовим речима, ту постоје различита тумачења.

"Андрија Мандић, на пример, који води српске странке у Црној Гори, рекао је да су захтеви опозиције били добри, оправдани и да су они унапредили пописни процес. Дакле, да неке њихове сугестије, поготово око софтвера, да ће сваки грађанин у Црној Гори моћи онлајн да провери да ли су тачно уписани подаци, како се изјаснио – били су добри предлози. А Дритан Абазовић је рекао да овде није било добре воље од стране опозиције, него да је ово све било време уцена и понижавања државе. И да се показало да је Милојко Спајић на неки начин контролисан од стране бивше власти“, рекао је Живковић.

Поставља се питање да ли је та оцена Дритана Абазовића у овом тренутку оправдана.

"Чињеница је да је овај попис већ давно требало да буде одржан. ДПС беспотребно политизује једно питање које би требало да буде неки цивилизовани консензус свих политичких партија у Црној Гори. И видећемо да ли ће они заиста бити задовољни с овим што су добили, техничким стварима и да ли ће се спровести попис нормално“, наводи Живковић.

У том случају можемо рећи да Абазовић није био потпуно у праву. Али, ако дође на неке саботаже даље овог процеса онда можемо рећи да је овде био уцењивачка позиција ДПС-а, додаје Живковић.

Шта могу да очекују партије Срба у Црној Гори

Неке партије у Црној Гори желе да се одређени бројеви промене. У међувремену, на подгоричким улицама билборди са великанима из прошлости и порука "поносни на своје српско".

"Многе странке у Црној Гори се изјашњавају као грађанске, али ми у суштини имамо галерију националних странака у Црној Гори. Тако да не само српске странке, већ и Бошњачка странка и Демократска партија социјалиста, сви они желе раст својих етничких скупина и изјашњавање по питању језика – да то порасте", каже Живковић.

Фокус на питању језика

"Што се тиче српског политичког корпуса у Црној Гори, ми видимо да ту је можда већи фокус у овом пописном циклусу био по питању језика. Јер је питање језика била највећа дискриминација. Дакле, 2003. године је чак 63 одсто становништва у Црној Гори рекло да говори српским језиком. Иако је већина у националном смислу била црногорска, сви су говорили, огромна већина - да говори српским језиком", подвукао је Живковић.

Како каже, тај проценат је падао, а то је између осталог било и због тога што је у Уставу Црне Горе 2006. уписано да је црногорски званични језик, а српски језик – језик у званичној употреби.

ко сада на овом попису дође до неког раста изјашњавања људи који говоре српским језиком, ако дође до неке већине, до тога да се констатује да већина у Црној Гори говори српским језиком, онда се поставља легитимно и питање промена Устава Црне Горе и по том питању, дакле, и неког оснажења српског идентитета. Тако да мислим да је то главна борба, али свакако да ће се очекивати неки макар благи раст и тога колико се људи изјашњавају као Срби и по националном погледу", закључио је Живковић.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару