Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Кијев: 42.000 Украјинаца нестало; више од 155.000 евра за први оборен Ф-16, награде и за остале

Рат у Украјини – 875. дан. Кремљ још не разуме шта Зеленски подразумева под другим мировним самитом, с обзиром да први, у ствари, није био самит мира, рекао је портпарол Дмитриј Песков коментаришући најаву позива Русији за самит. Од јула се у Јединственом регистру лица несталих под посебним околностима тражи 42.000 људи, саопштило је Министарство унутрашњих послова Украјине.

Кијев: 42.000 Украјинаца нестало; више од 155.000 евра за први оборен Ф-16, награде и за остале Кијев: 42.000 Украјинаца нестало; више од 155.000 евра за први оборен Ф-16, награде и за остале

Европске земаље су након "скандалозне турнеје" премијера Виктора Орбана у Москву и Пекинг, али и Вашингтона (како би се састао са Доналдом Трампом) почеле да тихо бојкотују неформалне састанке у оквиру ЕУ агенде коју је Мађарска организовала у Будимпешти, пише Политико.

То је разбеснело европске савезнике, а група посланика у Европском парламенту је чак захтевала да се Мађарској одузму гласачка права.

Лист наводи да је и председник  Европског савета Шарл Мишел био принуђен да директно објасни Орбану да није овлашћен да представља ЕУ на светској сцени.

Међутим, самопроглашена Орбанова мисија није без мировних назнака. Након раније најаве председника Украјине Володимира Зеленског да ће на други самит позвати и Русију, сада су нове стигле и из Руске Федерације.

Шеф дипломатије Сергеј Лавров поручује да је Русија спремна да пронађе равнотежу интереса у контексту мирног решавања украјинске кризе и да се једном заувек отклоне њени основни узроци. Наглашава да решење мора да укључи уклањање претњи Русији које долазе са Запада.

Међутим, америчка администрација одбацује захтев Русије да се елиминишу основни узроци украјинске кризе које је навео Сергеј Лавров.

"Проблем са формулацијом министра спољних послова Русије је у томе што нико у Европи не прети Русији. Оно што Русија, изгледа, доживљава као претњу јесте демократија која делује на њеним границама и то једноставно није легитиман закључак", рекао  портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто упозорава да је присилна мобилизација у Украјини неприхватљива и да се њоме крше људска права.

Указује да војно способни Украјинци покушавају да побегну у Мађарску и да су "држани у разним насилним условима".

Праг и Кијев договорили су изградњу заједничке фабрике муниције у Украјини. Чешка Република је важан савезник Украјине у борби против Русије и предводила је иницијативу којом су јој достављене стотине хиљада комада муниције из целог света.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару