Читај ми!

Животић: Нема даљег украјинског отпора без помоћи Запада, рат прети да прерасте у генерацијски сукоб

Професор Филозофског факултета Александар Животић каже за РТС да нема даљег украјинског отпора без западне помоћи, при чему Америка носи највећи део те помоћи. Напомиње и да постоји велика опасност у глобалном смислу да рат у Украјини прерасте у генерацијски сукоб, тј. да на фронту постоји минимални интензитет дејстава или да га у одређеним периодима уопште нема, али да сукоб траје и да исцрпљује обе стране. Завршетка овог сукоба, који би се окончао преговорима и мировним споразумом, нема ни на видику, поручује Животић.

Пре пола године Украјина је започела контраофанзиву, а резултати се оцењују као минимални. Професор Животић каже да ако се погледа ова година, ни са руске ни са украјинске стране није било значајнијих војних операција.

“Више је ту било покушаја да се изводе обимнија борбена дејства, а резултат тога су минимална померања на фронту, како са руске стране на почетку ове године, тако и средином ове године на украјинској страни. С обзиром на то да се рат приближава трећој години, да су се многе залихе и ресурси просто исцрпели, сада се отварају расправе о томе како даље наставити рат“, наводи Животић.

Истиче да ту има и песимистичких тонова, али и оних који инсистирају на наставку помоћи.

"И то не само на наставку, већ и на увећању постојећег обима како би Украјина у наредној години дошла у бољу, пре свега оперативну ситуацију“, додаје.

Колику помоћ НАТО-а Украјина може да очекује

На питање да ли за Кијев злокобно звучи када генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да можемо очекивати лоше вести за Украјину, Животић каже да када површно погледате из визуре Кијева, то звучи доста злокобно, међутим, ако гледамо какав је начин одлучивања у НАТО-у и какав је начин размишљања међу онима који доносе одлуке на Западу, видимо да је то увод у захтев за обимним издвајањима.

“И то не само обимним издвајањима за потребе Украјине, већ за потребе читавог НАТО-а. Када погледате извештаје где се поједине земље жале да су потрошиле своје резерве, да нема довољно муниције, да су у претходном периоду, дакле у постхладноратовским годинама, смањили своје војне потенцијале, видите да ће захтеви за увећањима војног буџета бити све већи, али видите и једну тенденцију да САД сада тај терет не само помоћи већ и издвајања за читав НАТО, спусте делом и на своје савезнике“, наводи Животић.

Навео је да Америка издваја око 70 процената за све укупне расходе НАТО-а, а да сви остали дају 30 процената.

“Ставите то у контекст свих ових захтева претходних дана, видите да ће сада просто терет ићи ка другим земљама НАТО-а“, наглашава Животић.

"Посета Зеленског Америци има кључни значај"

Украјински председник Володимир Зеленски сутра путује у Вашингтон на позив америчког председника. Говорећи о томе колико је за Украјину алармантно када републиканци у Сенату блокирају гласање о помоћи, Животић каже да је за Украјину то изузетно важно.

“Да се разумемо, украјинског даљег отпора без западне помоћи, при чему Америка носи највећи део те помоћи, једноставно нема. Видели смо последњих дана различите расправе и изјаве које долазе с немачке стране, да је Немачка спремна не само да настави са пружањем помоћи већ и да је увећа, притом диверзификујући ту саму помоћ“, поручује Животић.

Каже да посета Зеленског Америци има кључни значај.

“Ако видимо просту агенду за предстојећа дешавања сутра, видимо да то није сусрет само са председником Бајденом, већ је то сусрет и са лидерима сенатске већине и мањине и такође са лидером Представничког дома. Дакле, видите да ће бити врло 'узбудљиво' сутра и читава та прича око америчке помоћи се тиче пре свега унутрашњих дешавања и расправа везаних за стабилност и ојачавање безбедности јужне границе“, додаје Животић.

Објашњава да у табору републиканаца има доста подела око приоритета америчке политике националне безбедности.

"Постоје унутрашња неслагања у Украјини"

Што се тиче Украјине, додаје, јасно је да постоје одређена унутрашња неслагања.

“Украјина је реално била у доста великој унутрашњој политичкој и пре свега економској кризи до самог рата. Рат је то доста стишао. Сада се многе предратне суревњивости активирају, али и током самог рата ситуација на унутрашњем политичком плану се изменила. Неки људи су стекли изузетно важне позиције. Некима је популарност порасла. Сам генерал Залужњи је човек вероватно највећег ауторитета у Украјини тренутно. Он је човек не само великог ауторитета, већ и склон самосталнијем деловању“, сматра Животић.

Ипак, напомиње да је тешко рећи да ли је то криза, али да је очигледно да постоје одређена неслагања.

Незванично се чује и да постоје преговори између руског и украјинског генерала – Герасимова и Залужњог, а Животић каже да су могући различити разговори и контакти у сенци сукоба што директно, што преко посредника.

“Када погледате читав овај сукоб и оно што се дешавало у претходних годину дана, видите да се крај овог сукоба не назире. И оно што је велика опасност, не само у регионалном смислу, већ и у глобалном, то је да овај рат прерасте у нешто што се условно речено може назвати генерацијским сукобом, а то је да на фронту имате минимални интензитет дејстава или да га у одређеним периодима уопште и реално нема, али да сукоб траје и да исцрпљује обе стране. Дакле, то је нешто што је врло могуће у овом тренутку, али завршетка овог сукоба, који би се окончао преговорима и мировним споразумом, нема ни на видику“, закључује Животић.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару