Вулин: БРИКС је пробудио наду, неодговорни смо ако не истражимо могућности

Потпредседник Владе Александар Вулин предводио је српску делегацију на Самиту БРИКС-а у Казању, за који истиче да је пробудио наду у свету. То је скуп слободних земаља и људи, каже Вулин. Истиче да БРИКС не условљава Београд, те да би било неодговорно не истражити све погодности организације у којој су Русија, Кина и Индија.

Тродневни Самит БРИКС-а у Казању завршен је усвајањем заједничке декларације и поруком руског председника и домаћина скупа Владимира Путина да "само решавају своје проблеме". Земље учеснице, њих 36, и шест представника међународних организација, декларативно су за мирно решење рата у Украјини. У престоници Татарстана боравио је и генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутерес.

Делегацију Србије предводио је потпредседник Владе Александар Вулин, који истиче да је БРИКС "пробудио наду за значајан део света".

"Наду у то да је праведан свет могућ и веру у то да велике силе могу да комуницирају са малим земљама у потпуно равноправном партнерском односу, без политичких, економских или других условљавања", каже Вулин уз напомену да је њему у Казању било много лакше него председнику Србије Александру Вучићу, који је у исто време имао раније договорене посете пољског и грчког премијера.

"Ја сам био међу пријатељима. У БРИКС-у, Србија је међу пријатељима. Имате више од 40 земаља на Самиту. То вам говори колико је глуп покушај изолације Русије или плашење једне Кине. Па и колико је глупо помислити да можете натерати Србију да престане сама да бира своје пријатеље", сумира утиске са Самита потпредседник Владе Србије.

"БРИКС је скуп слободних земаља и људи"

Вулин истиче да је природно да Србија буде део Самита који представља значајан део човечанства.

"БРИКС је скуп слободних земаља и људи. Организација другачија од осталих, јер се не формира на основу блискости граница, попут Европске уније, већ према заједничким вредностима", објашњава Вулин.

Наводи да је БРИКС отворено тржиште на ком се нико ни на шта не присиљава и условљава.

"Кад нам се такво тржиште нуди и отвара, били бисмо јако неодговорни да не истражимо све могућности. Нико нам није поставио ниједан услов. Нису тражили признање Косова, нити санкције ЕУ, промену изборних закона, легализацију истополних бракова", каже потпредседник Владе Србије.

"Москва цени што нисмо увели санкције Русији"

Вулин наглашава да је са Путином разговарао о ситуацији у свету и још бољем односу Москве и Београда.

"Србија једина у Европи, захваљујући председнику Вучићу, није увела санкције Русији. Москва то цени у економском, политичком и историјском смислу. Односно, да историја није мртво слово на папиру, већ да блискост народа заиста постоји", истиче саговорник.

Сматра да је за Србију важно што су готово сви лидери земаља учесница Самита поздравили председника Србије, укључујући и кинеског председника Си Ђинпинга.

"Председник Си је за Вучића рекао: 'Мој брат.' То није мала ствар у светским оквирима. Цене одлучност Србије да води самосталну политику", указује Вулин.

Руски гас и ЕУ 

Као конкретну економску погодност сарадње са Русијом, потпредседник српске владе види руски гас.

"Србија ће имати довољно руског гаса и то се не доводи у питање. И следећи пут када неко из ЕУ дође код нас и затражи нове санкције Русији, покажете им колико кошта гас у Србији, и како стиже у земљу без иједног условљавања", закључује Александар Вулин у разговору за РТС.

Групу БРИКС су 2006. године основали Бразил, Русија, Индија и Кина, а Јужна Африка јој се придружила 2011. године.

Од 1. јануара 2024. године БРИКС-у су се као пуноправни чланови придружили Египат, Етиопија, Иран и Уједињени Арапски Емирати.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи