Џејмс О'Брајан за РТС: Најважније је да Срби на КиМ живе као нормални европски грађани

Помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Азију Џејмс О'Брајан рекао је за РТС да жели да се сви споразуми и њихове одредбе постигнуте током дијалога Београда и Приштине поштују, али и да је најважније да Срби у јужној српској покрајини живе као нормални европски грађани.

Џејмс О'Брајан је у разговору за РТС рекао да је, што се тиче оснивања Заједнице српских општина, потребно да се споразуми поштују, да у том смислу нацрт Статута мора да прође Уставни суд, али и да мора да постоји и шири разговор да Срби на Косову и Метохији буду интегрисани како на југу, тако и на северу.

"А ЗСО је важан корак, битно је да се направи напредак и пре него што се Заједница формира. Важно је да људи нормално живе, да се региструју бракови, рођена деца и на свему томе радимо истовремено. Обавезе постоје од 2015, када су први пут потписне, ја не могу рок да обећам, али је најважније да Срби живе као нормални европски грађани", рекао је О'Брајан.

Додао је и да Сједињене Америчке Државе нису место где се разговор две стране одвија, али да су веома активне на терену.

"Битно је да се заштите грађани свих националности", рекао је О'Брајан.

Истакао је и да је циљ да се разговара о практичним стварима – како да се проток робе убрза, због чега је у интересу свих да се прелази отворе и да сировине из централне Србије улазе у покрајину како би се наставила производња.

"Отварање прелаза је успех. Пуно саобраћаја се усмерава на прелаз", навео је О'Брајан.

О'Брајан је понашање Приштине и то што своје потезе не координише са САД оценио као жељу привремених институција да покаже моћ, а да мање да ради за народ.

"Постоје последице за то, а највећа је била када велике државе Европе нису дозволиле да Косово уђе у Савет Европе. Све то јер нема координације", рекао је О'Брајан.

Додаје и да не би инсистирао на санкцијама против Приштине, јер се оне примењују када је у питању корупција или заштита људских права. 

"Проблеми се решавају кроз разговоре", поручио је О'Брајан.

Говорећи о евроинтеграцијама, он је рекао да САД желе да се све земље Западног Балкана крећу ка Европској унији, и да је у том смислу важан корак План раста.

"Србија је највећа економија и регион неће моћи да напредује ако Србија не буде интегрисана. Стари конфликти могу само да задрже Србију на том путу", рекао је О'Брајан. Истиче и да би све привреде региона требало да се интегришу, да је то циљ Плана раста.

"План раста истиче и доноси оно што је корисно за интеграције, битно је да трансфер новца буде јефтинији", рекао је Џејмс О'Брајан.

"Битно је да САД и Србија разговарају о важним стварима"

Када се ради о односима Србије и САД, О'Брајан наглашава да је битно да две земље разговарају о важним стварима и да однос постаје зрелији.

"Разговарали смо синоћ о билатералној сарадњи у областима безбедности и одбране. Драго нам је што дајете подршку Украјини и Зеленском. Желимо да унапредимо нашу сарадњу", рекао је О'Брајан.

Подсетио је да је прошле недеље америчка компанија потписала уговор о изградњи соларних електрана што је, истакао је, јако значајно за Србију.

"Донеће чистији ваздух и омогућиће Србији да извози електричну енергију широм региона", рекао је Џејмс О'Брајан.

Према његовим речима, после избора ће се сарадња наставити.

"Желимо да се Србија креће ка Европи и да њена привреда напредује", рекао је О'Брајан.

Разговор са Џејмсом О'Брајаном у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи