Краљица Есватинија ЛаЗума и Тамара Вучић посетиле Карловачку гимназију

Краљица Есватинија ЛаЗума и супруга председника Србије Тамара Вучић посетиле су данас гимназију у Сремским Карловцима.

Оне су, у пратњи председника општине Сремски Карловци Дражена Ђурђића и директора Гимназије у Сремским Карловцима Бранка Стојкова, обишле просторије школе и упознале се са њеном богатом историјом.

Најпре су посетиле свечану салу, у којој се поред клавира налазе и статуе оснивача гимназије: митрополита Стефана Стратимировића, трговца Димитрија Анастасијевића Сабова и патријарха Германа Анђелића, који је учествовао у изградњи данашње зграде у којој се налази ова школа. Изградњу првобитне зграде у којој је била смештена гимназија 1791. године финансијски су помогли и мештани Сремских Карловаца.

У библиотеци која са више од 18.000 књига представља чувар српске традиције и културе, супруга председника Србије и краљица Есватиније имале су прилику да виде Мирослављево јеванђеље, које је школа на поклон добила од краља Александра Обреновића.

Такође, и да погледају хербаријум који у себи садржи 120 листова са сортама винових лоза с почетка 19. века, при чему је последњи лист додат колекцији пре тачно 200 година, односно 1.824. године.

Поред испресованих листова, хербаријум садржи и испресоване гроздове на основу којих је могуће сазнати које сорте винове лозе су биле присутне у Војводини пре него што је филоксера уништила готово све винограде у Европи.

Вучићева и ЛаЗума уписале су се у књигу утисака и прошетале градом, а од председника општине Сремских Карловаца и директора Карловачке гимназије на поклон су добиле слику овог војвођанског града и монографију Карловачке гимназије.

"Соколом" до Сремских Карловаца

Супруга председника Србије и краљица Есватиније стигле су "соколом" у Сремске Карловце, а на београдској железничкој станици Прокоп сачекао их је вршилац дужности генералног директора Србијавоза Иван Булајић.

Карловачка гимназија почела је са радом 1792. године, а убрзо по оснивању постала је средиште српске просвете, културе и духовности.

За првих сто година постојања кроз гимназију је прошло 18.000 ученика, а од 1907. године наставу су могле да прате и девојке.

Најпознатији ученик Карловачке гимназије је песник Бранко Радичевић, чији споменик се налази у дворишту школе.

Карловачка гимназија данас броји више од 500 ученика који уче енглески, немачки, француски, италијански, шпански, руски, јапански, кинески и норвешки, као и мртве језике попут латинског и старогрчког.

Данашња зграда ове установе изграђена је у српско-византијском стилу, новцем браће Анђелић (патријарха карловачког Германа и сремскомитровачког свештеника Стефана), а по пројекту будимпештанског архитекте Јулија Партоша.

Градња је завршена 19. октобра 1891. године, а изнад богато украшеног улаза у гимназију стоји: Браћа Анђелићи српском народу.

Међу знаменитим професорима Карловачке гимназије били су Димитрије Давидовић, Јован Стерија Поповић, Сима Милутиновић Сарајлија, Милан Јовановић Батут, Вида Огњеновић и многи други.

Краљица Есватинија Ла Зума дошла је у Београд са својим супругом краљем Мсватијем Трећим, који борави у званичној посети Србији од 19. до 22. октобра, а коме је домаћин председник Србије Александар Вучић.

Посета краља и краљице Есватинија долази три месеца након што је супруга председника Србије Тамара Вучић у јулу посетила ову јужноафричку државу.

понедељак, 21. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи