Читај ми!

Приштина забранила официру за везу Београда да посети Србе у затвору у Подујеву

Власти привремених институција самоуправе у Приштини забраниле су официру за везу Београда Дејану Павићевићу да посети Србе који се налазе у затвору високе безбедности у Подујеву, сазнаје Танјуг у Канцеларији за Косово и Метохију.

У Канцеларији истичу да Приштина на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем више од годину дана онемогућава Дејану Павићевићу да посети притворене Србиме, а само од августа ове године ово је четврти пут да је његов захтев одбијен, иако је послат у складу са свим важећим договорима и споразумима.

Према документацији у коју смо имали увид, Павићевић је 15. октобра послао захтев за посету притвореним Србима у затвору високе безбедности у Подујеву, али је његов захтев одбијен без икаквог образложења већ 16. октобра.

Претходно, Павићевић је исту молбу упутио 4. октобра, али је исход такође био негативан одговор привремених институција у Приштини без икаквог образложења. Исте захтеве официр за везу послао је Приштини и 5. августа, као и 30. августа, али је на све њих Приштина одговорила негативно.

У Канцеларији за Косово и Метохију кажу за Танјуг да је о свим овим захтевима уредно обавештена и Европска унија, као и да ће током наредне рунде дијалога у Бриселу инсистирати и на овој теми.

У Канцеларији оцењују да су ове посете молба како самих породица, тако и притвореника, а важне су како би се официр за везу уверио у здравствено стање притвореника, како се са њима поступа и упознао се са њиховим потребама.

Одбијање Приштине да посете дозволи, додатно указује на степен непоштовања не само споразума, већ и гарантованих људских права притворених Срба, истичу у Канцеларији за КиМ и додају да је приштинском официру за везу који борави у Београду увек омогућавано да посећује сва лица лишена слободе за која је упутио захтев.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи