Читај ми!

Вучевић са шефицом УНМИК-а: Посвећени смо очувању мира и стабилности у интересу читавог региона

Неопходно је извршити међународни притисак на Приштину како би дијалог са Београдом био настављен и како би био заустављен терор над српским народом, рекао је премијер Милош Вучевић на састанку са шефицом Мисије УН на Косову и Метохији Каролин Зијаде. Директор Канцеларије за КиМ Петковић указао на незаменљиву улогу Мисије УН на КиМ у очувању мира, безбедности и заштити људских права.

Премијер Милош Вучевић састао се са специјалном представницом генералног секретара и шефицом Мисије привремене управе Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК) Каролин Зијаде, са којом је разговарао о актуелној ситуацији на КиМ.

Премијер је изразио забринутост због актуелне ситуације на АП Косову и Метохији и једностраних потеза Приштине који, како је нагласио, не доприносе смиривању тензија, већ отежавају положај Срба у јужној српској покрајини и воде ка дестабилизацији ситуације у целом региону, саопштила је Влада Србије.

Вучевић је нагласио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти свакодневно наставља притисак и терор над Србима и да тиме жели да им поручи да не могу да остану и опстану на АП Косову и Метохији. Додао је да је антисрпска политика једини Куртијев политички програм који нуди својим бирачима пред изборе који су заказани за фебруар 2025. године, у недостатку економског и социјалног програма.

Истакао је да је Влада Србије истрајна у решавању свих изазова и да ће остати посвећена очувању мира и стабилности у интересу читавог региона, као и да је неопходно извршити међународни притисак на Приштину како би дијалог са Београдом био настављен и како би био заустављен терор над српским народом. Зијаде је изразила забринутост због дешавања која утичу на економска и социјална права Срба и осталог неалбанског становништва на АП Косову и Метохији и нагласила да је битно да се сва питања решавају у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Она је потврдила непоколебљиву посвећеност УНМИК-а поштовању и заштити људских права, укључујући принцип једнакости и недискриминације што је, истакла је, један од стубова оквира људских права. Похвалила је учешће представника Војске Србије у мировним мисијама УН, оцењујући да се тиме показује спремност Србије да преузима одговорност за глобалну безбедност.

Петковић: Незаменљива улога Мисије УН на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са Каролин Зијаде, са којом је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и предстојећој седници Савета безбедности УН, која је заказана за 30. октобар и на којој ће бити представљен извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Петковић је указао на незаменљиву улогу Мисије УН на АП Косову и Метохији, у очувању мира, безбедности и заштити људских права и изразио је очекивања да ће међународне организације и институције на терену испунити задатак из свог мандата и да ће бити створени услови у којима напади на Србе неће бити могући, а још мање толерисани.

Упозоривши на чињеницу да је безбедност и сигурност српског народа на терену озбиљно угрожена, Петковић је констатовао да ће предстојећи извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а бити од суштинског значаја за разумевање постојеће ситуације на КиМ и немогућих услова живота у којима се налази српски народ у АП КиМ, уз сагледавање свих чињеница и датих околности које су ка томе довеле, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Истовремено, Петковић је упознао Зијаде са последњим догађајима у јужној српској покрајини, указавши да су једнострани, противправни и ескалаторни потези Приштине усмерени ка стварању неподношљивих услова за живот нашег народа и прете да доведу до његовог потпуног прогона са Косова и Метохије.

"То показује јасну намеру Аљбина Куртија да насилним гашењем српских институција, насиљем, терором и свакодневним притисцима успостави етнички чисто Косово и Метохију и доведе до његове потуне албанизације", истакао је Петковић.

Он је навео и да сви проблеми са којима се наш народ у покрајини суочава, недвосмислено потврђују да је Србима у АП Косову и Метохији неопходно омогућити што хитније формирање Заједнице српских општина, кроз коју би била обезбеђена колективна и индивидуална права српског народа, како је предвиђено Бриселским споразумом, а што приштинске власти одбијају да спроведу више од једанаест година. 

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи