Читај ми!

Влада усвојила предлог закона о кредиту за изградњу београдског метроа

Влада Србије усвојила је Предлог закона о потврђивању уговора о кредитном аранжману у износу до 178.382.740 евра између Србије и Дојче банке (Aktiengesellschaft filiale Hong Kong) за изградњу Београдског метроа.

Период расположивости овог кредита је пет година, а корисник је ЈКП "Београдски метро и воз". Период отплате кредита је 13 година укључујући период почека од 5,5 година, а каматна стопа је варијабилна и базира се на 6М ЕУРИБОР-у, увећаном за фиксну маржу од 1,65 одсто годишње.

Провизија на неповучена средства је 0,65 одсто и плаћа се полугодишње током периода расположивости, прецизније и последњег дана периода расположивости, на неповучени износ кредита.

За спровођење овог закона обезбеђиваће се средства у буџету Србије.

Како се наводи у разлозима за доношење тог закона, изградња метроа у престоници представља пројекат од великог значаја за град, посебно што је Београд један од ретких главних градова у Европи који нема метро превоз.

Законом о буџету Србије за 2024. одобрено је задуживање код Страних инвестиционих корпорација, фондова и банака за Пројекат изградње београдског метроа, фаза I, у износу до 1,5 милијарди евра, који се односи на Уговор о кредитном аранжману у износу до 178.382.740,33 евра.

Како је наведено у разлозима за доношење овог закона, пројекат изградње метроа у Београду у највећој мери може да утиче на уздизање града Београда на ниво високог ранга међу метрополама и престоницама централне, источне и југоисточне Европе, према мерилима одрживе економије и напредне технологије, веће територијалне кохезије града, као и вишег нивоа приступачности саобраћајној и другој инфраструктури.

Подсећа се да је између влада Србије и Француске, као и града Београда новембра 2014. потписан Меморандум о разумевању о градњи метроа у Београду.

Уговор о кредитном аранжману у износу до 178.382.740,33 евра између Србије коју представља Влада, поступајући преко Министарства финансија као зајмопримца аранжиран од стране Deutsche Bank Aktiengesellschaft Filiale Hong Kong (основане у Савезној Републици Немачкој са ограниченом одговорношћу акционара) потписан је 20. септембра.

уторак, 15. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи