Вархељи: Прве исплате из Плана раста за Западни Балкан очекују овог месеца

Европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи изјавио је да се прве исплате из Плана раста за Западни Балкан, вредног шест милијарди евра, очекују овог месеца након што је Савет ЕУ прошле недеље одобрио реформске агенде за пет партнера са Западног Балкана, укључујући и Србију.

То значи да сада откуцава сат да земље кандидати почну да спроводе реформе како бисмо могли да напредујемо са даљим исплатама, рекао је Оливер Вархељи на конференцији за новинаре у Луксембургу, након Међувладине конференције ЕУ-Албанија.

Додао је да План раста за Западни Балкан обезбеђује додатна улагања у све области у којима су потребна суштинска улагања за спровођење свих реформи које су неопходне за чланство у ЕУ, али да је за то потребно учешће кандидата.

"То значи да морамо имати реформску агенду од сваког од њих, скицирајући шта ће све да ураде до краја овог финансијског периода, у суштини до краја 2027", рекао је Вархељи и додао да недостаје само још да се одобри реформска агенда Босне и Херцеговине.

Он је рекао да ће на крају актуелног вишегодишњег финансијског оквира, односно за наредне три и по године, заједно са Економским и инвестиционим планом, којим се мобилише трећина БДП-а целог региона, постојати интензитет помоћи Западом Балкану који је упоредив са тренутним кохезионим и структурним фондовима ЕУ, што значи 90 одсто интензитета помоћи по глави становника у региону.

"То значи да после тога неће бити изговора осим спремости за придруживање ЕУ", рекао је Вархељи и изразио наду да ће се, уз План раста, убрзати све реформе неопходне за чланство у ЕУ.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је јуче да исплате из Плана раста за Западни Балкан могу да почну до краја године јер ће ове недеље бити усвојено пет од шест реформских агенди партнера са Западног Балкана.

Претходно су прошле недеље земље чланице ЕУ дале зелено светло за реформску агенду Србије, чиме је отворен пут за почетак предфинансирања током мађарског председавања, објавила је тада Мађарска као председавајућа Савету ЕУ."

уторак, 15. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи