Читај ми!

Генерална дебата ИПУ у Женеви о новим технологијама за мирнију будућност

У Женеви се одржава Генерална дебата на 149. Скупштини Интер-парламентарне уније. Српске парламентарце предводи потпредседница Скупштине, Снежана Пауновић. Тема овогодишње дебате је "Коришћење науке, технологије и иновација ради мирније и одрживе будућности".

Дебата 180 парламентараца из целог света у Женеви отворила је питање предности и злоупотреба нових технологија.

Прва жена ИПУ Талија Аксон, данашњицу карактерише као раскрсницу научно-технолошког напретка. Вештачка интелигенција, каже, прави револуције и у индустрији, и у медицини и у образовању. Ипак, опрезно, са иновацијама, напомиње.

"Технологије које утичу на ширење дезинформација или лажи, побољшање средстава за надзор може потенцијално угрозити људска права. Друштвено-економске разлике се могу проширити, ако су технологије доступне само неколицини одабраних. Напредак у технологији оружја може озбиљно поткопати глобални мир и безбедност", каже Тулија Аксон.

А како их сачувати показну вежбу земљама широм света дала је ковид пандемија. И ту су иновације имале пресудан значај. Како би се ризици свели на миниму, током дебате чуло се да су кључни надзор, одговорност и образовање.

"Током ове Скупштине покренућемо осмо издање двогодишњег Извештаја о светском е-парламенту. То је резиме како парламенти користе нове технологије да побољшају методе рада", каже Мартин Чунгог, генерални секретар ИПУ.

И пролећно и јесење заседање ИПУ одржава се у родном граду организације, а на оба је и делегација из Србије.

“Србија је много тога урадила када се говори о савременим технологијама, чини ми се да је најважније да Србија има свест и да је радила на томе колико треба контролисано користити вештачку интелигенцију”, рекла је Снежана Пауновић,  потредседница Скупштине Србије.

Навела је да ће делегација Србије имати више важних билатералних састанака са пријатељским земљама.

"Ово је важан формат и важно је да будемо ту и делегација Србије је ангажована у пуном капацитету", рекла је Пауновићева.

Генерална дебата 149. Скупштине ИПУ трајаће до четвртка. Планирано је да се посланицима потредседница Скупштине Србије обрати сутра.

уторак, 15. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи