Читај ми!

Одјеци Ердоганове посете Србији: Шта значе споразуми "златног доба"

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио је да су званични односи Анкаре и Београда у златном добу. Каријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да је то добра вест. Бојан Станић из ПКС каже да ће потписани споразуми повећати српски извоз у Турску. Војни аналитичар Владе Радуловић као значајну истиче и сарадњу у наменској индустрији, наводећи да је интерес у овом пољу обостран.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић истиче да је добра вест чињеница да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио да су званични односи Београда и Анкаре у златном добу.

"Прелазимо на ниво стратешких односа. Турска је важан партнер, а требало би да имамо у виду и Ердоганов однос са Албанијом у контексту нормализације односа Београда и Приштине, те бољих односа Београда и Сарајева", каже Миливојевић.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије (ПКС) наводи да је са економске стране значајно што се примећује бржи раст српског извоза у Турску.

"Потписани споразуми ће додатно повећати извоз, иако је дефицит економске сарадње и даље присутан. Реч је о надградњи економских односа, а отвара се и нови простор у пољу грађевинских радова и сарадње у области војне индустрије. Све то упућује да је званична Анкара важан спољнотрговински партнер", сумира Станић, који наглашава да су ауто-делови тренутно главни извозни производ Србије у Турску, али да је циљ да се понуде и нешто комплекснији производи.

Фактор наменске индустрије

Зоран Миливојевић напомиње да је важна и сарадња у наменској индустрији, називајући је специфичном.

"Једноставно, то су технологије које имају посебну пажњу и имају перспективу и средњег и дугог рока. Предзнак су високог нивоа односа и поверења", наводи Миливојевић.

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да, када је реч о наменској индустрији, интерес постоји са обе стране, иако је Турска значајнији играч на светском нивоу.

"Србија ту свакако има шта да понуди, али су Београду такође веома интересантне турске компаније – за увођење технологија које оне могу да понуде", тврди Станић.

Војни аналитичар указује да је значајан и сегмент трансфера знања и технологија, односно, заједничког учешћа две земље у новим областима.

"Ту се говори и о 'барјактарима' (беспилотне летелице турске производње). Србија је одустала од њихове куповине када их је Приштина поручила, али будући да се о овој теми прича, можда постоји простор за сарадњу", наводи Станић.

Вучић и Ердоган – лични печат

Дипломата Зоран Миливојевић закључује да су за добре односе две земље и низ споразума заслужни и добри односи двојице лидера – Ердогана и председника Србије Александра Вучића.

"У дипломатском свету се то чита као значајан фактор сарадње. Да нема таквих односа двојице лидера, не бисмо ни имали 11 споразума. Лични односи носе значајан део сарадње, поготово ако такви лидери имају шири утицај у свету, што мислим да је овде случај", каже Миливојевић.

субота, 12. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи