Читај ми!

Јовановић: Турска је земља значајног политичког утицаја и великог економског потенцијала

Сарадња Србије и Турске важна је за обе земље. Србија је Турској важна због уласка у Европу, а Турска је земља од утицаја и веома је важно да имамо добре односе са том државом, рекао је за РТС некадашњи амбасадор у Турској и шеф дипломатије Владислав Јовановић.

Турска је и економска земља у експанзији, до сада је код нас била присутна углавном у текстилној индустрији, али врло брзо биће у ситуацији да додатно улаже, каже Владислав Јовановић.

Некадашњи амбасадор у Турској каже да је та земља свој утицај већ проширила у Африци, и на Блиском истоку, а покушава да уђе и у БРИКС иако је чланица НАТО-а.

"Турска поред столице на Западу жели и столицу на Истоку, и то је део њене традиције", рекао је Јовановић.

Турска је тренутно у економским проблемима, пре свега због разорног земљотреса али ће то врло брзо савладати, сматра Владислав Јовановић.

"Турска се може отворити и за амбициознија улагања у нашу земљу, а и ми желимо да се појавима као инвестициона земља и у региону али и у Африци", каже Јовановић.

Наглашава да Турска има утицај на Балкану и на Блиском истоку, али и у Русији и да је врло важно да имамо добре контакте са таквом земљом.

Улога Tурске у безбедносној компоненти

Када је реч о војној сарадњи, иако ми Турској замерамо што је признала Косово и почела да испоручује оружје тзв. оружаним снагама то не треба да буде ограничавајући фактор за сарадњу, јер би развијањем сарадње и на том плану девалвирали те потезе према Приштини.

"На челу Кфора тренутно је турски генерал, а не треба заборавити да је Кфор испостава НАТО-а на Балкану", подсетио је Владислав Јовановић.

И поред историјских веза Турске са Албанцима бивши шеф дипломатије сматра да ће и Турска као и САД схватити да јој је значајнија сарадња са Србијом.

"Благослов Србије никада неће стићи када је реч о независности Косова, и САД ће то временом почети да схвата. Боље је задржати веће него инститирати на мањем", истакао је Јовановић.

Подсећа и на питање Курда за које каже да Србија ништа није учинила да Турској отежа на том питању.

"Турска има много већу територију која има сепаратистичке амбиције него што је то Косово, и верујем да ће се они временом дистанцирати од Косова", рекао је за РТС Владислав Јовановић.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи