Орбан: ЕУ мора да се промени – циљ мађарског председавања је да буде глас промена

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Европска унија мора да се промени, као да мађарско председавање ЕУ има за циљ да буде "глас и катализатор промена". Посао Мађарске је да укаже на проблеме и изнесе предлоге у интересу мира и просперитета Уније, истиче Орбан.

Викотор Орбан изјавио је одлуке морају да доносе земље чланице ЕУ и њихове институције, а не мађарско председништво, као и да је конкурентност најважнији елемент промене.

"Посао Мађарске је да укаже на проблеме и изнесе предлоге у интересу мира, безбедности и просперитета ЕУ", истакао је Орбан у обраћању Европском парламенту у Стразбуру.

Према његовим речима, циљ мађарског председавања је да на неформалном састанку Европског савета у Будимпешти 8. новембра усвоји нови европски споразум о конкурентности, као и нови пакт о конкурентности.

"Уверен сам да ће политичко опредељење на највишем нивоу, дати подстицај за преокрет у европској конкурентности који нам је потребан. Препоручујем да ово ставимо у центар акционог плана за предстојећи институционални циклус", истакао је Орбан.

"Економски раст блокова заостаје"

Када је реч о проблема са конкурентношћу ЕУ, Орбан је рекао да економски раст блокова у последње две деценије константно заостаје за растом САД и Кине, те да је раст продуктивности био спорији од раста његових конкурената, као и да је његов удео у глобалној трговини опао.

"Предузећа плаћају два до три пута више за струју него у САД, а цене гаса су четири до пет пута веће", додао је Орбан.

Оценио је да је ЕУ изгубила значајан раст БДП-а одустајањем од руског гаса, а у међувремену су, навео је, значајна финансијска средства преусмерена на енергетске субвенције и изградњу инфраструктуре неопходне за увоз течног гаса.

"Половина европских компанија сматра да је цена енергије главна препрека инвестицијама. У случају индустрија које интензивно користе енергију, а које су важне у привреди Уније, производња је опала за 10 до15 одсто", навео је Орбан.

"Далеко тежа ситуација у блоку"

Мађарски премијер је подсетио да је Мађарска први пут председавала Саветом ЕУ 2011. године, али да је ситуација у блоку данас "далеко тежа и озбиљнија него 2011. године".

"У Украјини, односно у Европи бесни рат. Озбиљни сукоби уништавају и погађају нас на Блиском истоку и Африци. Сваки сукоб са собом носи опасност од ескалације", упозорио је Орбан.

Према његовим речима, миграциона криза је достигла димензије које нису виђене од 2015. године, а илегалне миграције и безбедносне претње сада прете да дезинтегришу шенгенски простор.

"Када једног некога пустимо унутра, више нећемо моћи да га пошаљемо кући .На територију Уније могу бити примљени само они којима је унапред дата дозвола, а у ЕУ можете ући само са дозволом. Сва друга решења су, по мом мишљењу, илузија", рекао је Орбан.

Напомиње да систем азила ЕУ не функционише и да су илегалне миграције у Европи "довеле до пораста антисемитизма, насиља над женама и хомофобије".

 

среда, 09. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи