Читај ми!

Приштина укинула забрану уласка производа из централне Србије – мера важи само за пункт Мердаре 

Министарство унутрашњих послова у Приштини укинуло је забрану производа који се из централне Србије пласирају на тржиште на КиМ. Уклањање мера забране српске робе важиће само за административни пункт Мердаре, док мере забране остају на снази на осталим пунктовима са централном Србијом, потврдио је Аљбин Курти.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је на конференцији за медије  да ће бити укинута забрана пласмана робе и рекао да ће за сада роба моћи да се креће једино преко Мердара, где ће бити подвргнута контроли царинске службе.

"Контрола камиона и пролаз једино преко Мердара одвијаће се све док не буду стигли скенери, планирани за све пунктове“, појаснио је Курти.

Курти је казао да су наручени скенере и да се то чини уз помоћ САД и ЕУ.

"До увођења скенера кроз које ће камиони са робом пролазити, мере безбедности остају на снази“, навео је Курти.

У Приштини су забранили робу из централне Србије након што су припадници МУП-а Србије прошле године ухапсили тројицу полицајаца албанске националности, јер су, како је тада саопштено, илегално прешли административну линију.

Влада у Приштини саопштила је тада да сумња да се у камионима са робом из централне Србије превози оружје на КиМ.

Мера безбедности је тада донекле ублажена тако што је дозвољен пласман сировина и полупроизвода из централне Србије, потребних за финалну производњу на КиМ.

Новом одлуком, коју је надлежним институцијама данас проследио министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља, забрана увоза ових производа биће замењена "детаљном контролом” камиона који улазе из централне Србије.

РТС-у је на пункту Мердаре речено да су упознати са мером владе о деблокади уласка српске робе али да још нису добили службени допис из Приштине како би почели да спроводе одлуку. Очекују да то буде ускоро, том дана, најкасније сутра.

Мере забране остају на снази на осталим пунктовима са централном Србијом.

Немачка је запретила властима у Приштини неучешћем на самиту Берлинског процеса 14. октобра ако не укину забрану робе из централне Србије.

понедељак, 07. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи