Читај ми!

Приштинска агенција за приватизацију нуди у закуп објекте у Штрпцу; Oпштина: Одлука донета без наше сагласности

Агенција за приватизацију у Приштини објавила је позив за давање у закуп неколико објеката на територији општине Штрпце, без сагласности локалног руководства. У закуп су понуђени објекти "Градска кафана" у Штрпцу и хотел "Бреза" на Брезовици, те "Партизанка" и "Експрес ресторан" у хотелу "Молика" на ски-центру.

Општина Штрпце обавестила је јавност да је одлука приштинске Агенције донета против сагласности локалне самоуправе и против је интереса грађана те општине.

"Одлука долази након смене директора Косовске агенције за приватизацију, који је у претходном периоду писаним путем упознат са ставом председника општине Штрпце Далибора Јевтића 23. јула – да се Општина Штрпце противи процесу приватизације или давања под закуп неколико објеката у склопу предузећа 'Инекс'", истиче у саопштењу општине.

Председник општине Далибор Јевтић се у писму директору Агенције позвао на одредбу Закона о локалној самоуправи, према којој председник општине и Општина имају право на експропријацију непокректне имовине која је од јавног интереса.

Кршње правних норми

Процедура је покренута од стране Општине у два наврата, најпре Одлуком Скупштине донете 26. априла 2013. године коју је Влада у Приштини 28. августа 2018. године одобрила.

Одлука, међутим, није спроведена, па је поновни захтев за ескпропријацију поднет 29. децембра 2021. године, одмах након ступања на дужност актуелног председника општине Далибора Јевтића.

"Само на основу тих чињеница, Косовска агенција за приватизацију прекршила је правне норме стављајући јавни позив за давање у закуп 'Градску кафану' која се налази у самом центру Штрпца. Што се тиче објекта хотела 'Молика', Агенција није обавила ни формално никакву процедаралну обавезу да о томе обавести Општину Штрпце", истиче се у саопштењу.

"Нови вид насиља"

У администрацији у Штрпцу поручују да одлуку Агенције "виде као још један вид политичког и институциоалног насиља коју актуелни режим у Приштини спроводи против интереса грађана општине Штрпце".

“Председник општине Штрпце од почетка свог мандата се бори против свих притисака Приштине да спречи сва етно-националистичка деловања режима Аљбина Куртија. Ако међународна заједница не предузме кораке да спречи Куртија у узурпацији живота грађана Штрпца, Општина Штрпце и њени грађани ће се другим мирним и демократским средствима борити против спровођења ове политичке одлуке", упозорава се у објави општинске администрације.

Позивају, такође, Агенцију за приватизацију да откаже јавни позив, а чланове борда "Ски-центра Брезовица" да се јавно изјасне да ли су дали сагласност за одлуку коју спроводи Агенција, јер без сагласности борда "таква одлука носи додатну конотацију нелегитимне и нелегалне".

Поводом ове одлуке Агенције за приватизациј,у председник општине Далибор Јевтић покренуо је процедуру за одржавање ванредне седнице Скупштине општине Штрпце.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи